Värkpiller vanliga i självmordslarm

Nyheten uppdaterades 2012-02-01 17:28

Förgiftning av läkemedel är den vanligaste självmordsorsaken bland kvinnor, och för män näst vanligast, enligt Socialstyrelsens statistik över dödsfall.

Receptfria värktabletter som innehåller , exempelvis Alvedon och Panodil, används ofta vid självmordsförsök. Inte minst bland unga, som har svårt att få tag på receptbelagda läkemedel.

Antalet samtal till som gäller överdoseringar av paracetamol har fördubblats de senaste tio åren. Av de samtal som kommer in hamnar ämnet i topp. I fjol registrerades 1 samtal som gällde självmordsförsök med paracetamol.

Sedan den 1 november 2009 har tabletterna kunnat köpas fritt i vanliga butiker. Innan dess fanns de endast på Apotek där utbildad personal finns till hands.

Dödlig dos

Gunilla Wahlén är förbundsordförande i . Både hennes far och lillasyster begick självmord i början av 1980-talet. Hennes syster, som blev 23 år, använde sig av tabletter. Gunilla Wahlén är övertygad om att antalet självmordsförsök skulle minska om paracetamol slutade säljas i vanliga butiker, och om åldersgränsen på 18 år efterlevdes bättre.

– Det är helt förskräckligt. I dag kan du på ett köpcentrum få tag på en dödlig dos inom en halvtimme om du är i en situation där du mår jättedåligt, säger hon till TT.

Det krävs recept för större förpackningar, och det är inte tillåtet att sälja fler än en åt gången till en och samma person. Men när Apoteket hade monopol var det svårare att snabbt få tag på många tabletter, anser Gunilla Wahlén.

– Tillgängligheten motverkar allt som har med att göra, och det är naivt och nonchalant, framför allt mot unga.

Svår statistik

Det är svårt att få fram statistik kring dödsfall och där receptfria tabletter är huvudorsaken. , där de flesta självmordsfall utreds, kan inte bidra med konkreta siffror. Det tar ofta flera dagar innan en person som överdoserat paracetamol dör. Och då har ämnet hunnit lämna kroppen.

Inte ens Socialstyrelsen, som samlar in statistik kring dödsfall och självmordsförsök, har några säkra siffror. Läkemedelsverket, som nu utreder vilka konsekvenser den fria kan ha fått, har hittills inte sett några tecken på att dödsfallen har ökat.

Barn- och i Stockholm noterade dock att med receptfria läkemedel bland unga ökade under 2010, året efter den fria försäljningen infördes.

– Då såg vi en rätt så tydlig, markant ökning, säger Mari Kampf Westerberg, enhetschef på akutmottagningen i Stockholm.

Hon har inga uppgifter för 2011 ännu.

Enligt Britta Alin Åkerman, som forskar kring självmord vid Karolinska institutet, är ungdomar mer impulsiva än äldre människor, och genomför oftare ogenomtänkta självmordsförsök.

– Jag har personligen agerat innan detta genomfördes och tagit upp risken med den fria försäljningen. Men det hjälpte inte, säger hon till TT.

Källa: Aftonbladet: Sveriges nyhetskälla och mötesplats

Lämna gärna en kommentar