Tusentals civila flyr för sina liv

Nyheten uppdaterades 2012-01-03 16:59

Tiotusentals människor har sedan våldsamma konflikter mellan etniska folkgrupper blossat upp på nytt i delstaten Jonglei, i . kliniker i har förstörts och plundrats och verksamheten är för avbruten.

– Tiotusentals från är på flykt undan konflikten och gömmer sig för närvarande i bushen och de saknar tillgång till mat, rent vatten och sjukvård, berättar Johan Sommansson, Läkare Utan Gränsers fältkoordinator i Pibor, Sydsudan. Området är vidsträckt och det är i nuläget mycket komplicerat att nå de värst drabbade. Vi vet att det finns människor med skottskador i bushen som inte vågar ta sig tillbaka till Pibor för att söka hjälp.

Läkare Utan Gränsers kliniker i Lekongole och Pibor har förstörts och plundrats. Pibor beskrivs av Läkare Utan Gränsers personal som en spökstad, efter att så gott som alla invånare flytt undan våldet. Byn Lekongole har helt röjts till marken. Läkare Utan Gränsers tredje klinik i närliggande byn Gumruk har enligt rapporter inte attackerats.

Läkare Utan Gränser fördömer riktade attacker mot sjukvårdsinrättningar. Organisationen har arbetat i området under tre decennier med att ge medicinsk vård till befolkningen oavsett etnicitet, religion eller politisk tillhörighet.  Klinikerna är de enda sjukvårdsinrättningar i området och ger sjukvård till över 160 invånare i Pibor-området. Närmaste sjukhus ligger över 100 km bort.

Läkare Utan Gränsers 156 lokalanställda har flytt och sökt skydd på olika platser i området och tio internationella medarbetare befinner sig just nu i huvudstaden Juba. Läkare Utan Gränser har etablerat kontakt med några av sina lokalanställda, men är mycket oroade över deras säkerhet och man hoppas kunna återvända och återuppta verksamheten så snart som möjligt.

– Just nu pågår fler kriser runt om i , säger Parthesarathy Rajendran, Läkare Utan Gränsers landansvarige i Sydsudan. Våra medicinska team arbetar för närvarande med andra flyktingkriser kopplade till konflikter i grannlandet Sudan och detta är en tydlig påminnelse om de fortsatt stora behoven av akuta humanitära insatser i Sydsudan.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Sudan sedan 1978 och i det som idag är Sydsudan sedan 1983. Läkare Utan Gränser arbetar i åtta av tio stater i Sydsudan i 15 projekt. Under 2010 genomförde Läkare Utan Gränser 588 000 konsultationer, behandlade 37 000 för malaria, förlöste 20 000 barn och behandlade över 26 000 barn under fem år för undernäring. Läkare Utan Gränser har över 2 500 nationella och 200 internationella medarbetare verksamma i projekten.

För mer information kontakta pressekreterare Malin Lager, 0708-33 77 40.

Källa: Mynewsdesk news release

Lämna gärna en kommentar