Socialstyrelsen struntar i larm

Nyheten uppdaterades 2011-12-23 6:42
STOCKHOLM. I 94 fall av 100 struntar Socialstyrelsen att själv på plats kolla upp allmänhetens larm om missförhållanden i äldreomsorgen. Granskningen sköts nästan enbart från skrivbordet. Där ges planer och dokument oftast större tyngd än problemen.

Alla larm från privatpersoner under nästan två års tid har gåtts igenom av Dagens Nyheter. I bara sex procent (22 stycken) av de färdiga utredningarna gjorde Socialstyrelsen en egen inspektion.
Varannan dag larmar någon person Socialstyrelsen om missförhållanden i äldreomsorgen. En stor del gäller bristande bemanning, men larmen rör även undernärda åldringar och problem med trygghetslarm.
I Bohuslän sände en äldre man ett rop på hjälp till Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet. Han vittnar i brevet i februari i år om hur tolv personer hålls inlåsta på en avdelning i ett äldreboende: De får aldrig får komma ut. Han får också för lite medicin.
Socialstyrelsen avslutade ärendet efter två veckor utan utredning och svarade i stället mannen att han kan kontakta antingen chefen på äldreboendet eller en sjuksköterska i kommunen.
Liknande svar har myndigheten skrivit i 26 fall. Några larm har Socialstyrelsen dessutom bollat vidare till kommunen – den instans som myndigheten ska granska, uppger Dagens Nyheter.

Källa: Expressen: Nyheter

Lämna gärna en kommentar