SMÅBARNSMAMMA RÅNADE BLOMSTERAFFÄR MED LEKSAKSPISTOL

Nyheten uppdaterades 2012-03-10 14:37

Hon hade tagit ”ovanligt mycket medicin” den dagen, berättade småbarnsmamman för polisen. Det blev ”som en tvångstanke” – hon bara måste råna blomsteraffären. Och det blev i all hast med sonens leksakspistol och en mask. Med den egna bilen och iklädd tofflor. Bytet 2 600 kronor.

Ibland slutar det väl, eller i alla fall tragikomiskt, i den psykiatriska ryska rouletten – där recept på våld allt som ofta leder till allvarliga misshandelsskador eller dödsfall. I det här bisarra rånet blev lyckligtvis ingen fysiskt skadad. Personalen i blomsteraffären blev dock chockad.

När småbarnsmamman i december rånade blomsteraffären med sonens leksakspistol hade hon tagit 6-8 stycken Xanor, narkotikaklassat ”ångestdämpande” medel. Hon hade aldrig ”tagit så många på en gång tidigare”. Det är samma drog som Whitney Houston dog av. Det är även samma drog som småbarnsmamman i USA använde sig av när hon körde ner sina barn i vattnet i en stängd bil samtidigt som hon tittade på. Det är inte alltid det går bra.

De psykiatriska drogerna hon i övrigt fick utskrivet var:
• Iktoviril (narkotikaklassat av typen bensodiazepiner)
• Venlafaxin (antidepressivt)
• Stilnoct (narkotikaklassat sömnmedel)

I förundersökningen framkommer att ”hon inte minns så mycket från början av oktober och november på grund av att hon började överdosera Xanor som hon har på recept”. Det framkommer också att hon ofta blandar sina psykiatriska droger med alkohol. Modern till den unga kvinnan säger att dottern inte får någon ”annan hjälp än mediciner, som hon blir beroende av”. Och det är svårt att säga emot.

Det tragiska i fallet är också att den unga kvinnan för två år sedan dömdes för narkotikabrott. Hon hade enligt polisen: ”olovligen brukat medel innehållande klonazepam och alprazolam, som är narkotika”. Nu är det så att Klonazepam säljs under namnet Iktoviril, och alprazolam under namnet Xanor.

Psykiatrin tyckte alltså att det med denna bakgrund var lämpligt att ”behandla” henne med exakt samma narkotiska medel som hon var fast på och vars olagliga användning hon till och med dömts för.

Vad säger Socialstyrelsen om den modell av ”vetenskap och beprövad erfarenhet” som praktiseras av psykiatrin i Västerås? Hur länge ska knarkläkarna få sprida förödelse omkring sig utan att ställas inför rätta?

Källa: Mynewsdesk news release

Lämna gärna en kommentar