Rättegång mot sjuksköterska avslutas

Nyheten uppdaterades 2011-11-16 12:30

I dag avslutas rättegången mot en 52-årig sjuksköterska på SOS Alarm som nekade den döende Emil Linnell ambulans.

Under förhandlingarna i rätten hävdade sjuksköterskan att han inte något fel.

– Om du bara visste hur ånga som har vädjat och hotat alla oss på SOS Alarm så skulle du bli förvånad, sade han.

Sjuksköterskan står åtalad för grovt vållande till annans död, enligt åklagaren genom ett ”medvetet risktagande av allvarlig slag”.

Rättegångens sista dag inleds med kammaråklagare Gunnar Fjaestads slutplädering. Han understryker att sjuksköterskan var tvungen att hålla sig till medicinskt index, en checklista som används av SOS Alarm.

– Det fanns ingen som helst dispens från den skyldigheten, säger Fjaestad.

Hade sjuksköterskan följt checklistan skulle den ha visat rött – att en ambulans borde ha skickats, enligt åklagaren. I stället har sjuksköterskan låst sig vid att Emil Linnell hade panikångest, menar Fjaestad.

– Han har inte givit Emil en chans att berätta hur läget var, säger han.

Även i dag finns Emil Linnells föräldrar, syskon och vänner på plats i salen. Sjuksköterskan, iklädd örklila skjorta, antecknar medan åklagaren pratar.’Snyftningar hörs i salen när åklagaren gång på gång betonar att sjuksköterskan hade kunnat rädda 23-åringens liv.

– Genom sitt agerande har han förmenat Emil Linnell den sjukvård som fanns inom några minuters avstånd genom att envist hålla fast vid en tes som var helt felaktig, säger Fjaestad.

Han avslutar sin plädering med att yrka på 8–12 ånaders fängelse.

– Han ska dömas till vållande till annans död och jag menar att det är ett så allvarligt brott att han inte undgå fängelsestraff, säger Fjaestad.

Föräldrarnas biträde i rätten, Jan Freij, talar sedan om förväntningarna på SOS Alarm.

– Det är en livsviktig funktion i samhället att vi har nödnumret 112 att ringa till i en akut situation, säger han.

– Vi åste visa i rättssalen att vi tar det på största allvar att man har rä att få en ambulans. Det spelar ingen roll om man skickar en ambulans för mycket, den kostnaden får man ta.

Källa: Borås Tidning

Lämna gärna en kommentar