Pensionärer vässar argumenten

Nyheten uppdaterades 2012-01-24 12:21

Det är dags att föra upp omsorgen om de äldre på agendan. Det menade flera lokala äldreorganisationer när de igår samlades för att slipa sina argument inför den stora debatten framöver.
– Det handlar om framtidens äldreomsorg, sa Bo Johansson, PRO.

Debatten går av stapeln i Folkets hus den 6 februari klockan 14. Då förutsätter fyra tunga pensionärsorganisationer och Älmhults församlings diakonigrupp att åtminstone en företrädare för varje politiskt parti finns på plats.
– Tidigare har politikerna klagat på att vi bara för upp de här frågorna i valtider. Det är därför vi gör det redan nu och är ett sätt att ta debatten vidare, sa Agneta Grimberg, diakonigruppen.
Frågorna Grimberg syftar på är flera och ännu inte helt definierade. Gårdagens möte mellan Sveriges pensionärsförbund (SPF), Svenska kommunal pensionärernas förbund (SKPF), Pensionärernas riksorganisation (PRO), Kommunala handikapprådet (KPR) och Älmhults församlings diakonigrupp var också bara ett första steg i att reda ut vad de tillsammans vill ta stå bakom. Klart är i alla fall att kvalitet, privatiseringar och boendeformer står högt på agendan.
På debatten förväntar de sig även närvaro från bland andra äldreomsorgschefen, biståndshandläggaren, kostenheten och medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS), liksom en intresserad allmänhet.
– Det handlar om att vi vill vara med i ett tidigt skede när saker och ting ska bestämmas, som vi har blivit lovade. Jag tror det är viktigt för hela kommunen att vi kan hjälpa till innan större beslut eller investeringar, sa Bo Johansson.
Alla i rummet var överens om att de till exempel inte tror på idén med blandade boenden för både dementa och icke-dementa. De är också skeptiska till det privata företaget Attendos utmaning av Almgården.
Om mötet var en enhetlig kör av samstämmiga åsikter, frågor och funderingar så tror och hoppas deltagarna att debatten blir betydligt hetare:
– Vi vill förbereda oss så att vi kan ställa riktigt tuffa frågor till de som har pengarna, sa Bo Johansson.

Källa: Smålandsposten

Lämna gärna en kommentar