Pappan skrevs ut – dog på toaletten

Nyheten uppdaterades 2011-12-31 12:13

Zuhair Behnam Dawood, 65, dog på sjukhusets toalett. Nu anmäler hans hustru Afaf Anyia och barnen Bengt och Vian de ansvariga läkarna till social­styrelsen. ”Det som hänt är en skandal och vi har tappat förtroendet för sjukvården i Sverige”, säger Afaf Anyia.
Zuhair Behnam Dawood, 65, skrevs ut från intensiven på Hässleholms sjukhus. Innan han skulle ta en taxi hem gick han på toaletten.
Där dog Zuhair.
Hemma i Arlöv satt hans hustru och deras båda barn och väntade på att han skulle komma hem.
– Min man dog på grund av fel diagnos och fel behandling, säger hustrun Afaf Anayia, 61.

Zuhair Behnam Dawoods familj har nu anmält ansvarig läkare på akutmottagningen i Malmö och ansvarig läkare på avdelningen för internmedicinsk vård- och övervakningsavdelning (IVÖ) i Hässleholm.
– Jag lägger huvuddelen av skulden för min mans död på läkaren i Malmö. Det är också en läkares ansvar att hålla kvar en sjuk människa på sjukhus. Det är oansvarigt att skriva ut och skicka hem en man i den åldern i en vanlig taxi, säger Afaf Anyia.
Det började med att Zuhair Behnam Dawood den 7 oktober åkte till akuten i Malmö med smärtor i bröstet och vänster arm.
– Fyra dagar tidigare hade han besökt en vårdcentral, men där fått beskedet att det berodde på muskelvärk. Han skickades hem med rådet att ta värktabletten Voltaren.
Efter att ha fått vänta i fem timmar på akuten blev Zuhair undersökt av en läkare. Det togs också EKG och blodprover på honom.
Men även läkaren på akutmottagningen bedömde att hans besvär berodde på muskelvärk och skickade hem honom med ordinationen vila och mer smärtstillande.

Hjärtat allvarligt skadat

Men när besvären inte gav med sig efter fyra dagar åkte han på nytt in till akuten.
– Nu upptäckte läkaren att han fått en hjärtinfarkt och han skickades direkt till sjukhuset i Lund. Där konstaterade man att hans hjärta var allvarligt skadat och att han behövde opereras omedelbart, berättar hans son Bengt Behnam, 24.
Dagen därpå opererades Zuhair. Hans hjärta var svårt skadat av infarkten och han hade ett hål mellan den vänstra och högra kammaren.
En vecka efter operationen flyttades han på grund av platsbrist till IVÖ på Hässleholms sjukhus.
– Där tog man efter bara tre dagar bort alla apparater eftersom de behövdes till andra patienter. Det gjordes trots att ansvarig läkare gjort ultraljudsundersökningar som visade att hans hjärta inte pumpade ordentligt, säger Bengt Behnam.

Skrevs ut från sjukhuset

Efter ytterligare några dagar, den 28 oktober, skrevs Zuhair ut från sjukhuset. Medan han väntade på taxin som skulle köra hem honom gick han på toaletten. Där dog han.
– Jag satt hemma och väntade på honom. När jag inte fick tag i honom på hans mobiltelefon blev jag orolig, säger Afaf Anyia.
Vid lunchtid ringde en underläkare från sjukhuset till dottern Vian Behnamis arbetsplats och meddelade att hennes pappa fått ett hjärtstopp och avlidit.
– Jag orkade inte höra mer utan lade bara på luren. Senare fick vi veta att han dog på en ­toalett.
Efter att ha tagit del av kopior på journalerna som Zuhair fick beslutade familjen att göra en anmälan till socialstyrelsen.
– Läkaren på akuten borde ha lagt in honom direkt. Det som har skett är en skandal. Vi har tappat förtroendet för sjukvården i Sverige, säger Afaf Anyia.
Ledningen för akutmottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Malmö anser inte att läkaren som undersökte Zuhair Behnam Dawood har begått något fel.
– Läkaren gjorde en rimlig bedömning med utgångspunkt från de symptom som patienten visade, säger ställföreträdande klinikchefen Peter Lind på akutcentrum i Malmö.

Ingen anledning att klandra

Peter Lind har granskat behandlingen Zuhair Behnam Dawood fick när han kom till akuten i Malmö den 7 oktober i år och har skrivit ett yttrande till Socialstyrelsen.
– Jag beklagar verkligen det som har hänt och känner med familjen, men enligt min åsikt finns det ingen anledning att klandra den aktuella läkaren. Det fanns inget som talade för att patienten hade fått en hjärt­infarkt vid undersökningen som gjordes då, säger Peter Lind.
Borde inte Zuhair Behnam Dawood lagts in i stället för att skickas hem med vanliga värktabletter?
– Det är möjligt, men om vi skulle lägga in alla som söker för bröstsmärtor måste politikerna prioritera om och skjuta till mer pengar till sjukvården, säger Peter Lind.

”Gjort allt rätt”

Eva Tallrot, kommunikatör på Hässleholms sjukhus, bekräftar att sjukhuset fått in en begäran om yttrande från socialstyrelsen. Enligt Eva Tallrot kommer chefsläkaren nu att skriva ett yttrande.
– Andra som varit inblandade får också lämna sina beskrivningar. Detta och utdrag ur journalerna skickas sedan till socialstyrelsen. Den kan då konstatera att vi gjort allt rätt enligt regelboken eller att det gjorts fel och då kräva att vi vidtar åtgärder.

Av Per-Ola Ohlsson

per-ola.ohlsson@kvp.se

Källa: Expressen: Nyheter

Lämna gärna en kommentar