Ökad försäljning av läkemedel i fjol

Nyheten uppdaterades 2012-03-18 14:45

Apotekens försäljning av läkemedel – framför allt receptbelagda mediciner – ökade i fjol.

Staten mångmiljardbelopp på att byta ut dyrare mediciner mot billigare kopior.

Men leveransproblem av vissa läkemedelskopior, generika, fortsätter att ställa till för de sjuka.

Apoteken ser det generiska utbytet – bytet till en billigare medicinkopia – som ett stort problem, enligt Wallér, för Apoteksföreningen.

– Läkemedelsföretagen ser inte alltid till att läkemedel finns tillgängliga, vilket gör att vi får problem när vi ska expediera dem. Apoteken försöker göra det de kan för att tillgodose kundernas behov.

Inte alltid rätt sort

Apotekens försäljning av läkemedel ökade med två procent i fjol, cirka 700 miljoner kronor, till 36,7 miljarder kronor, enligt statistik från Apotekens Service. Mest ökade försäljningen av receptbelagda läkemedel.

Statistiken visar också att det har blivit vanligare att apoteken expedierar ett annat läkemedel än det som står på receptet, eller att apoteken inte går med på ett rekommenderat byte.

– Vi vet inte riktigt vad det beror på, om det är för att varan inte finns i lager eller för att apoteken vill vara snälla mot kunderna, säger Tobias Renberg, analytiker på Apotekens Service.

Sparar pengar

Sverige har lyckats pressa kostnaderna för läkemedel genom att tvinga apoteken att erbjuda det billigaste alternativet av en viss medicin. Det innebär en besparing på omkring 8 miljarder kronor per år för staten, enligt beräkningar som gjordes av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) i höstas.

Det inte som om apoteksreformen, som innebar konkurrens på apoteksmarknaden av privata företag, har lett till någon förändring av hur mycket generikautbyte som sker, enligt TLV. Enligt Inger Erlandsson, avdelningschef på TLV, ligger andelen billigaste generika som säljs på knappt 70 procent – samma nivå som tidigare.

– Vi har inte heller märkt någon större skillnad på andelen generika hos olika apotekskedjor, säger hon.

Drabbar många

Men det finns alltså fortsatta problem med att läkemedelsföretagen inte alltid levererar tillräckligt av den billigaste varan, som finns tillgänglig i 96 av 100 fall. Det räcker inte, enligt Johan Wallér.

– Det innebär ändå att väldigt många personer drabbas, ungefär 100 000 personer i snitt varje månad under sista kvartalet i fjol. De kanske får gå ifrån apoteket utan sitt läkemedel, eller så tvingas apoteket att expediera ett annat läkemedel.

Källa: Borås Tidning

Lämna gärna en kommentar