NY STUDIE: PLACEBOEFFEKTEN VISAR ATT ANTIDEPRESSIVA INTE FUNGERAR

Nyheten uppdaterades 2012-02-19 14:23

En ny studie som presenterades i ”60 minutes” den 17 februari visar att antidepressiva inte fungerar. Det är placeboeffekten som träder i kraft, sinnets makt över kroppen, som programledaren kallar det. De kallar studien ”explosiv” och tror att den kommer att förändra läkarvetenskapen.

Sinnets kraft över kroppen är så kraftig att det inte bara är vid depression som placebo fungerar, den fungerar även vid benskörhet och Parkinsons.

Då tycker man att läkarna borde ge sockerpiller istället, men det är inte etiskt påstår man. Reportrarna som diskuterar detta i 60 minutes tycker dock att det är lika etiskt att ge sockerpiller istället för medicin, för då slipper man de hemska biverkningar som antidepressiva medel för med sig – den enda verksamma effekten av dem.

Psykologen Irvin Kirsch som leder Placebo Study Program vid Harvard Medical School säger:
”Effekten av en placebo och antidepressiva är minimal… De har samma effekt … skillnaden är kliniskt obetydligt … Folk som blir bättre av antidepressiva blir inte bättre av kemikalierna, det är placebo effekten”

Placeboeffekten skapar en förväntning av botande som är så kraftig att symtomen lindras. Det visar sig att om man tar en placebo istället för lugnande kan blodtrycket sjunka men även smärta kan försvinna vid intagande av en placebo smärtstillande.

– Detta är egentligen inget nytt, det visste vi inom KMR sedan länge, säger KMR:s talesman Peter Anstrin. Jag skrev själv om det i min bok ”Ett sekel med psykiatrin, del ll” för femton år sedan; hur tanken kunde förändra kroppen. Psykiatrin påstår att depression beror på en ”kemisk obalans”. Jag hävdade redan då att detta inte kunde mätas, men även om man kunde det, bevisar det ingenting, för det kan lika väl vara tvärtom, att depression kunde ändra på hjärnkemin. Det finns mängder av undersökningar som visar att tankar kan påverka kroppens funktion.

Det här, såväl som tidigare liknande studier, avslöjar de psykiatriska drogerna som verkningslösa – förutom de hemska biverkningarna. Nu har psykiatrin inget kvar annat än elchocker! Och snart försvinner även de. Vad finns kvar då?

Källa: Mynewsdesk news release

Lämna gärna en kommentar