Nu utreds åklagaren efter ”barnläkarfallet”

Nyheten uppdaterades 2011-12-23 23:56

Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm.

Riksåklagaren ska granska åklagarens hantering i målet med ”barnläkaren” som åtalades och friades för att ha dödat nyfödda Linnea.
Efter en lång intervju i Läkartidningen i veckan har kritiken växt mot hanteringen.
– Frågan har kommit på agendan och vi vill visa vad vi gör, säger Karin Rosander, informationsdirektör på åklagarmyndigheten.

Det tog nästan tre år från det att narkosläkaren på Astrid Lindgrens barnsjukhus greps av polisen misstänkt för att ha dödat tre månader gamla Linnea till att hon friades från alla misstankar i tingsrätten.
Åklagaren har kritiserats för att det tog så lång tid och efter att narkosläkaren själv, i en lång intervju i Läkartidningen, berättat om mardrömmen och hur illa hon behandlades av polisen har kritiken växt.
Det har fått riksåklagaren, Anders Perklev, att komma ut med ett pressmeddelande där han skriver hur de utreder händelsen.

”Ganska kritiserat”

Han skriver att han ska ”klarlägga vilka slutsatser som kan dras av ärendet och vilka åtgärder som kan behöva vidtas för att säkerställa att framtida liknade fall handläggs på ett både effektivt och rättssäkert sätt.”
– Vi ska se om man kan lära sig någonting av det här. Det har varit ganska kritiserat och tagit väldigt lång tid. Och frågan är om man kan lära sig någonting av detta väldigt svåra och komplicerade ärende, säger Karin Rosander, informationsdirektör på åklagarmyndigheten, till Expressen.se.
Riksåklagaren ska i januari träffa cheferna för socialstyrelsen och rättsmedicinalverket för att diskutera ärendet.
– Vi ska se om man kan göra något för att till exempel säkerställa medicinsk kompetens, säger Karin Rosander.

JK granskar

I intervjun i Läkartidningen berättade narkosläkaren bland annat hur hon kände sig maktlös när polisen inte förstod hennes förklaringar. Till exempel så trodde de att vanligt koksalt var gift under förhören.
Flera medier, däribland Expressen, citerade intervjun i läkartidningen och det har diskuterats om barnläkaren utsattes för ett rättsövergrepp.
Riksåklagaren har hållit på med en utredning om ärendet i ungefär en månad. Efter att debatten blossat upp ytterligare ville de berätta mer om vad de har gjort.
Justitiekanslern håller också på med en granskning om fel som kan ha begåtts av åklagaren.

Av Erik Högström

erik.hogstrom@expressen.se

Källa: Expressen: Nyheter

Lämna gärna en kommentar