Nu ska Vänsterpartiets ledarskap avgöras

Nyheten uppdaterades 2012-01-05 18:01

Vänsterpartiets tre främsta ordförandekandidater på kongressen i Uppsala: Ulla Andersson, Jonas Sjöstedt och Rossana Dinamarca.
Nu är Vänsterpartiets kongress i gång.
I kväll avgörs om Jonas Sjöstedt ska dela det nya ledarskapet.
– Ingen vet, det är spännande, säger riksdagsledamoten Josefine Brink.

V-kongressen kickar i gång med frågan om delat ledarskap. Partistyrelsen är emot och förespråkar en partiledare, men i partiet finns många som vill se både en man och kvinna på toppen. Beslut som går emot partistyrelsens förslag är inte helt ovanliga på Vänsterpartiets kongresser. Jonas Sjöstedt är en av dem som talat sig varm för ett delat ledarskap, och har genom bland annat debattartiklar tydligt visat att partiledarkandidaten Ulla Andersson är hans första val.
– Det blir en riktig rysare på kongressen, sa Sjöstedt till Expressen när valberedningen föreslog honom som ny partiledare.

”Många har nog svängt”

Josefin Brink sitter i partistyrelsen och tror att dagens debatt blir avgörande.
– Jag tror inte att det skulle vara någon katastrof att ha delat ledarskap. Men jag tror inte heller att det är någon universalmedicin för framgång och jämställdhet. Många har nog svängt efter att Jonas Sjöstedt blev valberedningens val, man tänker att man ändå vill ha med sin kandidat, säger Josefin Brink.
Kalle Larsson från partistyrelsen inledde debatten med att argumentera emot:
– Inget talar för att det skulle innebära en avlastning, och en delad börda, utan snarare en dubbel börda.

”Handlar inte om språkrör”

Sexton motioner med krav på delat ledarskap har kommit in till partistyrelsen.
– Två är alltid mer än en, säger Stockholmspolitikern Håkan Lörnehed från talarstolen.
– Det handlar inte om några språkrör, det handlar om två partiledare vi ska välja. Vi ska inte blanda ihop oss med Miljöpartiet, det har vi ingenting för, säger Berith Eriksson från Västerbotten.
– Tänk nytt, tänk förändring, säger Karin Rågsjö från Stockholm.
Beslut om delat ledarskap väntas inte bli klart förrän senare i kväll. Om partiet beslutar om delat ledarskap väntas valberedningen komma med förslag på ytterligare en partiledare senare i kväll.

Av Annie Reuterskiöld

annie.reuterskiold@expressen.se

Källa: Expressen: Nyheter

Lämna gärna en kommentar