Nu kräver han att regeringen tar ansvar

Nyheten uppdaterades 2012-02-13 7:40

10-årige Arvid Afzelius Askendal och de andra barnen som fick narkolepsi av vaccinationen mot svininfluensan har drabbats hårt med livslånga handikapp.

Nu kräver föräldrarna i Narkolepsiföreningen att regeringen tar ekonomiskt och medicinskt ansvar.

Nu har det snart gått två år sedan Arvid från Ronneby insjuknade av narkolepsi och tvingas medicinera varje dag. Mediciner som inte är anpassade för barn och mediciner som de ännu inte vet hur de påverkar deras kroppar. Sprutan som staten uppmanade hela svenska folket att ta har gett ungefär 150 svenska barn ett livslångt handikapp som påverkar dem i vardagen och som bland annat kan innebära att de kanske aldrig kan jobba.
– Det finns rapporter som visar att samhället skulle spara 2,5 miljarder om 60 procent vaccinerade sig. Men de hade aldrig tänkt på scenariot att så många kan bli allvarligt sjuka, säger Herman Afzelius, pappa till Arvid.
– De har utgått från att allt ska bli bra.

Föräldrarna i Narkolepsiföreningen kräver nu i en debattartikel i Svenska Dagbladet att regeringen tar sitt ansvar. De vill att regeringen tar fullt ekonomiskt och medicinskt ansvar för barnen och ungdomarna i all framtid. De kräver också att de får ett ombud under hela den tid som skaderegleringen pågår. Föräldrarna anser det vara orimligt att varje individ att bevaka de ekonomiska och juridiska frågorna.
– Det händer ingenting här. Vi har försökt prata med socialminister Göran Hägglund, KD, i ett år, men inget har hänt. Nu hoppas vi att Fredrik Reinfeldt, M, och resten av regeringen tar sitt ansvar, säger Herman Afzelius.
– I Finland var de snabbt ute och ersatte de som drabbades. Här har vi inte ens fått något uttalande, fortsätter han.

I debattartikeln skriver de vidare att läkemedelsförsäkringen som gäller om vi blir skadade eller får allvarliga biverkningar av läkemedel har ett tak på 150 miljoner kronor.
– Det är mindre än en miljon var och det beloppet är orimligt om de inte kan jobba, säger Herman Afzelius.
Som föräldrarna ser det har deras barn offrats för att Sveriges befolkning inte skulle drabbas av svininfluensa. Priset har varit oerhört hårt.

Föräldrarna anser sig har gjort vad de kan för att hjälpa sina barn. Nu kräver de garantier för att barnens framtid är tryggad och att de får samma förutsättningar som alla andra barn.
– De måste stå till svars för detta, säger Herman Afzelius som nylien fick ta sonen till sjukhuset för att kontrollera hjärtat. Medicinerna kan påverka hjärtklaffarna, hur de öppnas och stängs. Det kan leda till plötsligt hjärtstopp.

Källa: Blekinge Läns Tidning

Lämna gärna en kommentar