Medicinbyte på apotek sparar miljoner i Västerbotten

Nyheten uppdaterades 2011-10-03 14:03

Utbytet av läkemedel på apotek är en succé. Nya beräkningar visar att läkemedlen skulle ha kostat 233 miljoner mer varje år i Västerbottens län om inte apotekspersonalen hade bytt till det läkemedel som har lägst pris.

 

–         Tack vare utbytet kan samhället satsa stora summor på andra angelägna områden inom hälso- och sjukvården, som att korta vårdköer eller till att använda nya läkemedel till svårt sjuka. Det säger generaldirektör Gunilla Hulth-Backlund, på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

 

Många apotekskunder som fått ett recept har märkt att apoteken byter ut läkemedlet till ett annat som innehåller samma verksamma ämne, fast till ett lägre pris (generika). TLV presenterade nyligen en översyn av hur utbytet av läkemedel på apotek fungerar.

Översynen visar att apotekspersonalen gör ett viktigt arbete när de byter till det läkemedel som har lägst pris. Företagen som säljer utbytbara läkemedel tävlar om att vara billigast för att just deras läkemedel ska bli det som apotekspersonalen byter till. Det leder till en mycket kraftig priskonkurrens. Nu visar nya beräkningar att läkemedlen annars skulle ha kostat 233 miljoner kronor mer varje år i Västerbottens län med dagens användning. Motsvarande siffra för Sverige är åtta miljarder kronor.

TLV:s uppdrag är att få ut mesta möjliga hälsa för de skattepengar som går till apotek och läkemedel.

–         Vi anser därför att det nuvarande utbytessystemet ska tas tillvara eftersom det ger samhället mycket stora värden, säger Gunilla Hulth-Backlund.

 

 

Fakta om utbytbara läkemedel:

Generiska läkemedel är likvärdiga alternativ till originalläkemedel. Med medicinskt likvärdiga läkemedel avses i regel produkter med samma aktiva substans, styrka och beredningsform i motsvarande förpackningsstorlek. Samtliga utbytbara läkemedel granskas och godkänns av Läkemedelsverket vad gäller kvalitet, säkerhet, effekt och utbytbarhet. Reglerna för utbytet innebär att apoteken ska byta till det billigaste likvärdiga alternativet i första hand. Om det billigaste ­alternativet inte är tillgängligt finns det två likvärdiga reserver att byta till i andra och tredje hand.

Läs TLV:s rapport om det generiska utbytet www.tlv.se/utbytesmodellen

Källa: Mynewsdesk news release

Lämna gärna en kommentar