Medberoende kan få stöd

Nyheten uppdaterades 2012-02-29 8:06

Är du medberoende? Du kan få stöd och hjälp.
Jag var medberoende i många år utan att själv vara medveten om det. Man förtränger, skyller på sig själv att ”hade jag inte sagt si eller så eller gjort på annorlunda sätt hade han kanske inte tagit droger”.
Han föll dit om och om igen efter tappra försök att sluta. Men jag var ju en schysst morsa som ställde upp. Försåg honom med pengar och mat. Till och med höll med om alla ursäkter han kom med – varför det blev så igen. Men nu inser jag att det inte var schysst utan man gör en björntjänst. Man gör det enkelt för missbrukaren att fortsätta. Jag önskar att jag haft den möjligheten tidigare som jag fick av Ria Nybro hösten , när de startade en anhöriggrupp. Jag hade redan kontakt med Ria under alla år men svårigheter att sätta gränser. Tack vare kontakt med RIA som riktigt ruskade om mitt tänk våren 2009 slutade jag ge pengar. Han var inte välkommen när han var påverkad. Däremot var jag noga att tala om att jag älskade honom, han var ju min son, men jag älskade inte hans beteende. Det fick honom till slut att förändra sig och fick kontaktman, stödboende på Ria samt en bra läkarkontakt, medicinering och provtagning. Det fungerade.
Men tyvärr orkade han inte, något hände, den 10 december avled han. Obduktionen visade att han bara hade en bra fungerande njure – han var född med bara en. Och den han hade var inflammerad och i dåligt skick efter alla år av missbruk. Jag hoppade av stödgruppen av naturliga skäl. Men efter många år av medberoende tar det lång tid att repa sig. Så när Ria anordnade en ny stödgrupp gick jag med igen. Det fanns mycket att bearbeta, jag behövde stärkas ännu mer, få känna att det inte var mitt fel. Och gruppen har hjälpt oerhört mycket. Jag kan rekommendera alla medberoende att gå med i en stödgrupp vare sig det är droger, alkohol eller spel. Du kan vara förälder, syskon, barn eller en mycket god vän.
Du är inte ensam.
En mamma

Källa: Barometern Oskarshamns-Tidningen

Lämna gärna en kommentar