Kemipriset belönar ”märklig mosaik” i materien

Nyheten uppdaterades 2011-10-05 11:28


Nobelpriset i kemi 2011, som också utsetts till kemins år, går till israelen Daniel Shechtman för upptäckten av kvasikristaller.

– Kommittén belönar märklig mosaik i materiens inre, sade Staffan Nordmark, ständig sekreterare vid Kungliga vetenskapsakademin, när kemipriset tillkännagavs vid en presskonferens på onsdagen.

Daniel Shechtman vid Technion, det tekniska institutet i Haifa, Israel, har avslöjat en ny metod för hur atomer packar ihop sig. Han tilldelas kemipriset för upptäckten av så kallade kvasikristaller.


Upptäckten visar att atomers mönster inte alltid upprepar sig som i mosaiker. Kvasikristallerna uppför sig inte som förväntat.

Daniel Shechtmans resultat möttes först med kritik och kontrovers, berättade Lars Thelander, ordförande i Nobelkommittén för kemi, under presskonferensen. Men tack vare den höga kvaliteten i Shechtmans arbete kunde ett paradigmskifte ske.

I takt med att medicinvetenskapen blivit alltmer molekylärt inriktad har gränsen mellan medicin och kemi börjar bli alltmer luddig, och kandidaterna till de två priserna är ofta desamma.

Den 70-årige Shechtmans namn har saknats i de flesta förhandsspekulationer om kemipriset, enligt DN:s vetenskapsredaktör Karin Bojs.

Källa: DN.se - Nyheter - Senaste nytt

Lämna gärna en kommentar