Inför kanelbullens dag: Yngre äter mer sötsaker – äldre kvinnor tackar mest nej

Nyheten uppdaterades 2011-10-02 8:56

Varannan anställd under 35 år, 50 procent, äter gärna som , kaffebröd och . De som oftast tackar nej till sötsaker är kvinnor över 51 år. Av dem undviker nästan sju av tio, 69 procent, sötsaker. Det visar en som hälsoföretaget Previa presenterar inför dag den 4 oktober.

– En bulle till kaffet på kanelbullens dag tycker jag gott att alla kan unna sig, det viktiga är att inte göra det för ofta. Som bör man till nyttiga mellanmål på kafferasten snarare än sötsaker, säger Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ansvarig på Previa.

Bland samtliga uppger 57 procent att de oftast undviker sötsaker som godis, läsk och kaffebröd. Bland de anställda över 51 år är motsvarande siffra 62 procent.

fyller en viktig funktion under . Det ger tid för återhämtning, socialt utbyte och informella kontakter med kollegor. Som arbetsgivare bör man uppmuntra gemensamma kafferaster på arbetsplatsen, säger Urban Svensson.

Statistiken kommer från en undersökning där hälsoföretaget Previa har kartlagt hälsan hos 55 000 personer från åren 2008 till 2010. Undersökningen rör områden som det allmänna hälsotillståndet, mat- och motionsvanor samt psykosocial status.

Kanelbullens dag är instiftad av Hembakningsrådet och firades första gången 1999. Syftet med dagen är att hylla hembakartraditionen genom att lyfta fram det traditionella bakverket.

Därför bör arbetsgivare uppmuntra till pauser

1. Återhämtning. Alla presterar bättre om det finns möjlighet till korta avbrott i arbetsdagen. Det kan vara ett tecken på för hög stressnivå när medarbetare inte har tid att ta pauser eller ständigt kortar av dem.

2. Förbättrat socialt klimat. Genom småprat över kaffet lär medarbetare känna varandra, vilket bidrar till ett bättre socialt klimat och ökat välbefinnande på jobbet.

3. Informella kontaktytor. Vid pauser, till exempel fikarasten, är det lätt att få höra vad kollegorna arbetar med. Att alla har information om vad som är på gång ökar engagemanget.

Källa: Mynewsdesk news release

Lämna gärna en kommentar