Hennes ben inte värt ett öre

Nyheten uppdaterades 2011-05-31 7:13

Resan till Kanarieöarna blev katastrofal för Anna-Carin Wennberg.

Hon föll ur sin rullstol och bröt benet. Den spanska sjukvården misslyckades helt och hon skickades medtagen till Borås där benet fick amputeras. Nu vägrar Folksam att betala invaliditetsersättning.

”Eftersom amputationen inte är bedömd som en direkt följd av olycksfallet har inte någon ärrersättning lämnats.”

Den torra formuleringen i brevet på Anna-Carins matbord utgör ännu en örfil i raden av smällar som drabbat henne sedan våren 2008, då hon själv, sambon och de bägge vuxna barnen för första gången skulle resa utomlands tillsammans.

Hon har själv väldigt svårt att förstå vad försäkringsbolaget menar och tolkar inställningen som att man skyller hennes situation på att hon har en grundsjukdom, muskeldystrofi.

– Den är medfödd och gör att jag långsamt blir sämre, visst är det så. Men jag har klarat mig rätt bra hemma. Jag kunde stå på benen, gå upp och ur sängen och laga mat, förklarar Anna-Carin och luftkanylen som är kopplad till hennes strupe understryker andetagen.

Fram till den ödesdigra semesterresan hade hon hjälp fyra timmar om dagen, det räckte. Sedan hon återvänt hem i september 2008 efter hela sex månader på sjukhus behöver hon hjälp dygnet om av sammanlagt åtta assistenter. En viss skillnad, för att uttrycka sig milt.

Intrycket från Anna-Carins katalogtjocka sjukhusjournal är att det gjordes misstag av grövre art inom den spanska sjukvården.

Bland annat fick hon fick svåra infektioner av den fruktade resistenta gula stafylokocken, blodförgiftning och lungkollaps som en följd av att hon gavs narkos trots att hennes grundsjukdom inte tolererade detta.

– Jag fick intrycket av att de inte förstod vad jag sa och jag tyckte inte att de lyssnade. Det var något helt annat när jag kom till sjukhuset i Borås, där var personalen fantastisk, säger Anna-Carin.

Hon tillägger att hon inser och accepterar att läkarna här hemma inte hade något annat val än att amputera benet för att hon skulle överleva.

Anna-Carins juridiska ombud, advokat Per Aronsson i Borås säger att han inte hunnit studera de slutliga dokumenten om invaliditetsbedömningen och vill göra det innan han ger en utförlig kommentar.

– Jag tycker det är rimligt att se olyckan med benbrottet och amputationen av benet som en händelsekedja som hänger ihop. Och en olycksfallsförsäkring bör täcka effekterna av en olycka, säger han.

”Taxan” enligt den medicinska invaliditetsbedömningen är i normalfallet cirka 100?000 kronor för en amputerad fot och uppemot 300?000 kronor för en lårbensamputation. Anna-Carin kräver nu 200?000 kronor för sin förlust.

Källa: Borås Tidning

Lämna gärna en kommentar