Från busfrö till brottsling?

Nyheten uppdaterades 2011-11-22 7:07

Drygt vart tjugonde barn har funktionsnedsättningen adhd. De flesta av dem växer upp till välfungerande vuxna. Men utan rätt behandling och stöd finns det en ökad risk att många hamnar i missbruk och kriminalitet

I den nya boken Från busfrö till brottsling? Adhd-behandling bryter mönster träffar du Micke, Leo och Lars som växt upp och levt sina liv med adhd fastän varken de själva eller omgivningen vetat om det. De hade oturen att drabbas av en mängd problem redan som barn och hamnade tidigt i utanförskap. När de i vuxen ålder sedan deltog i en forskningsstudie på Norrtäljeanstalten fick de till slut en förklaring till varför deras liv varit så kaotiska och svåra. Här fick de en adhd-behandling som gjorde att de för första gången i livet kunnat slappna av, tänka färdigt en tanke och göra en sak i taget. De lärde sig att läsa och skriva.

Den här boken handlar om busiga barn som blir kriminella vuxna och hur man kan bryta det mönstret. Den handlar också om en svensk banbrytande behandlingsmetod som förändrar livet för kriminella med adhd. Boken tar sin utgångspunkt i det framgångsrika projektet på Norrtäljeanstalten, där intagna med adhd har fått en effektiv medicinsk och psykosocial behandling. I boken berättar Micke, Lars och Leo själva om sin uppväxt, utanförskapet som mynnade ut i tung kriminalitet och hur behandlingen gav dem livet tillbaka. Deras uppriktiga och gripande berättelser varvas med fakta om Norrtäljeprojektet, fakta om adhd samt konkreta råd om hur man på bästa sätt bemöter ett barn eller en vuxen med adhd.

Boken vänder sig till alla som möter barn och vuxna med adhd, exempelvis inom förskolan och skolan, hälso- och sjukvården, Kriminalvården, Socialtjänsten, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Författaren Annika Brar är läkare och specialist i psykiatri, med lång erfarenhet av utredning och behandling av adhd och andra utvecklingsrelaterade kognitiva funktionsnedsättningar. Hon arbetar också med utbildning inom området och är medförfattare till Stockholms läns regionala vårdprogram ”ADHD, lindrig utvecklingsstörning och autismspektrum¬tillstånd hos barn, ungdomar och vuxna” (2010).

Kontakt med författaren:
Annika Brar, annika.brar@sll.se, 070-484 25 58

Möjlighet finns också att intervjua Aldo Ingrosso (Leo i boken). Aldo är också en av huvudrollsinnehavarna i den kritikerrosade dokumentären ”Han tror han är bäst”. Kontakta förlaget för kontaktuppgifter.

Du kan också kontakta Ylva Ginsberg, ylva.ginsberg@ki.se, 073-901 52 93. Ylva Ginsberg var verksam projektledare för den medicinskt vetenskapliga delen av ADHD-projektet på Norrtäljeanstalten. Ylva är psykiater/överläkare och arbetar sedan 12-13 år tillbaka med att utreda och behandla vuxna med neuropsykiatriska funktionshinder, är f.n. verksam vid Neuropsykiatriska teamet, Psykiatri Sydväst (Huddinge). Hon är dessutom doktorand vid Karolinska Institutet, Institutionen för klinisk neurovetenskap.

Fakta om boken
Titel: Från busfrö till brottsling? Adhd-behandling bryter mönster
Författare: Annika Brar
ISBN: 978-91-7205-806-4
Utgivningsår: 2011
Omfång: 144 sidor
Pris: 240:- exkl. moms

Vill du beställa ett recensionsexemplar?
Presskontakt: Nathalie Parkvall, pr/sociala medier, 08-462 26 77, nathalie.parkvall@gothiaforlag.se  eller Emma Wistrand, marknadschef, 08-462 26 61, emma.wistrand@gothiaforlag.se

Fakta om Gothia Förlag
Gothia Förlag ger ut böcker och skrifter för och i nära samarbete med aktörer inom medicin & hälsa, socialt arbete och tandvård. Vi ökar människors kunskap genom att göra vetenskap och erfarenhet begriplig, tillgänglig och användbar. Gothia Förlag är ett oberoende förlag inom Berling Media AB.

Källa: Mynewsdesk news release

Lämna gärna en kommentar