Förtroendet för apoteken sjunker

Nyheten uppdaterades 2011-06-30 17:39

Sämre stöd, dålig information och lång väntan på receptbelagda läkemedel. Förtroendet för apoteken har sjunkit, enligt Konsumentverket. Bara 77 procent ger apoteken bra betyg mot 95 procent före avregleringen. (TT)

Sämre stöd, dålig information och lång väntan på receptbelagda läkemedel. Förtroendet för apoteken har sjunkit, visar en ny undersökning från Konsumentverket.

I rapporten granskas konsumenternas inställning till apoteken före och efter avregleringen 2009. För tre år sedan gav 95 procent av de intervjuade apoteksmarknaden ett positivt betyg. I år har siffran sjunkit till 77 procent.

– Förtroendet för apoteksmarknaden har sjunkit dramatiskt. Det är allvarligt att det i konsumenternas perspektiv blivit en försämring framför allt inom de områden man upplever som viktiga, säger Gunnar Larsson, generaldirektör för Konsumentverket, till TT.

Utredningen visar att omkring elva procent av dem som ska hämta ut medicin får vänta längre än 24 timmar. Dessutom anser många att man inte får de råd och det stöd man behöver när man handlar sitt läkemedel. En orsak kan enligt Larsson vara att med längre öppettider och flera nya apotek hinner inte apotekare med. I stället blir det fler farmaceuter utan tillräcklig utbildning som möter kunderna.

– De aktörer som finns på marknaden måste ta till sig det här och vi rekommenderar att de inleder en dialog med regeringen och vidtar åtgärder så att det blir en förbättring för konsumenterna, säger Gunnar Larsson.

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt säger att han är beredd att vidta åtgärder för att förbättra apoteksservicen.

”Om inte apoteken kan leverera efterfrågade mediciner inom 24 timmar är jag inte främmande för att vidta olika former av sanktioner. Exempelvis vite och som en sista åtgärd att dra in tillståndet att bedriva apoteksverksamhet”, säger Juholt enligt ett pressmeddelande.

Källa: Norran.se - Nyheter startsida

Lämna gärna en kommentar