Förkylning, influensa eller halsfluss?

Nyheten uppdaterades 2011-12-09 13:06

Meda är Sveriges största leverantör av antibiotika och under vinterhalvåret är det högsäsong för luftvägsinfektioner. Fel val av antibiotika kan leda till fler antibiotikaresistenta bakterier. Trots att kunskapen om detta är utbredd är det inte ovanligt att läkare ibland skriver bredare antibiotika än nödvändigt.  Det visar en ny undersökning bland allmänläkare som Meda har gjort i samarbete med YouGov. Nästan 5 av 10 allmänläkare säger att de har förskrivit antibiotika med bredare spektrum än nödvändigt de senaste 2 månaderna.

För att minska risken för resistensutveckling behövs en rationell anti­biotika­användning. Mycket uppmärksamhet riktas mot att minska den totala förskrivningen av antibiotika vilket är en viktig målsättning.

Men det handlar också om att minska användningen av bredspektrum­­­antibiotika vid sjukdomstillstånd som ska behandlas med smalspektrum­anti­biotika. Och den frågan får inte alls lika mycket uppmärksamhet, trots att den är lika viktig.

”I Sverige använder vi Penicillin-modellen, vilket innebär att läkare rekommenderas att använda smala antibiotika i första hand, till exempel Kåvepenin, som inte slår ihjäl så många bakteriesorter”, skriver Strama Stockholm och Sveriges Kommuner och Landsting på webbplatsen antibiotikaellerinte.se

Målet är att 80 procent av alla infektioner i luftvägarna, som kräver medicinering, ska behandlas med smalspektrumantibiotika som Kåvepenin. Det handlar exempelvis om halsfluss, öroninflammationer och lunginflammationer. Här är variationen mellan landstingen stor.

Meda är en aktiv samarbetspartner till vården när det gäller antibiotika och kampen mot antibiotikaresistens. Infektionsguiden är en informationskanal till vården och allmänheten: www.infektionsguiden.se

Källa: Mynewsdesk news release

Lämna gärna en kommentar