Flour är super men slängt inte bort flasköppnaren!

Nyheten uppdaterades 2011-12-09 20:12

Genom alla år har Calle Hagman rekommenderat fluorsköljning till de av mina patienter som har förhöjd risk för hål i tänderna. Fluor gör tänderna motståndskraftigare mot syraattacker. De kan på så sätt bättre stå emot karies.

– Men såpass effektiv är inte metoden så att tänderna blir så starka att man kan använda fluorsköljda tänder som korköppnare, kommenterar Calle Hagman, tandläkare i Borås och aktiv på egna bloggen callehagman.se/calles-blogg

Detta påpekekande är inte taget ur luften. En aktuell annons för visar en frisk mun med starka vita tänder i färd att öppna en flaska. Annonsen måste fått fler inom tandvårds-Sverige än Calle Hagman att höja på ögonbrynen.

– Att öppna öl- och läskflaskor med tänderna avråder jag bestämt ifrån. Det sägs att en bild säger mer än 1 000 ord. Därför kan bilden med en person som öppnar en flaskkork med fina tänder definitivt locka någon att göra så. Och det är ett förfarande som medför stor risk för fraktur av tänderna, säger Calle Hagman.

–  Reklam kan gott få vara lite kul och lite överdriven, men frågan är om inte företaget borde be sin reklambyrå komma upp med ett nytt annonsförslag.

Fluor är smart

Den första fluortandkrämen lanserdes av företaget Crest i USA 1955. Några år senare hade en majoritet av tandkrämerna i Sverige en tillsats av fluor. Fluorsköljning, liksom fluor i tandkräm, är idag standard för alla som är mån om tänder. Nyttan av fluor i dessa beredningar för ”förebyggande lokalbehandling i munnen” är höjd över allt tvivel. Och vad gäller seden att öppna flaskor med tänderna, säger tandläkare Calle Hagman så här:

– Investera i ett kronor i en flasköppnare – så undviker du att investera i ett par nya kronor!

Källa: Mynewsdesk news release

Lämna gärna en kommentar