Chockade efter dödsskjutning

Nyheten uppdaterades 2011-12-30 11:50

Stockholm 111230 – Det är med stor sorg vi på Läkare Utan Gränser bekräftar att två hjälparbetare dog på morgonen igår, torsdag, i samband med en skottlossning på Läkare Utan Gränsers anläggning i Mogadishu, Somalia. En av hjälparbetarna dog på plats och den andra på sjukhus efter operation.

Offren är från Belgien och Indonesien. Philippe Havet, en 53-årig belgare, var en erfaren samordnare i Läkare Utan Gränsers akutpool. Han hade jobbat för organisationen sedan år 2000 i många länder, bland annat i Angola, Kongo-Kinshasa, Indonesien, Libanon, Sierra Leone, Sydafrika och Somalia. Andrias Karel Keiluhu, mer känd som ”Kace”, var en 44-årig läkare som med oss sedan 1998, i sitt hemland Indonesien och även i Etiopien, Thailand och Somalia.

Fortsätter våra insatser

De exakta omständigheterna kring skottlossningen är ännu inte klara. Högsta prioritet nu är att ta hand om dem som är hårdast drabbade av denna tragedi, särskilt offrens familjer och kollegor.
Läkare Utan Gränser kommer att flytta en del personal från Mogadishu på grund av säkerhetsskäl men är fortfarande beslutna att fortsätta sitt humanitära arbete i huvudstaden och på andra platser i Somalia.

Djupt chockade

Philippe och Kace var i Mogadishu för att ge akut medicinsk hjälp till personer på flykt och till de boende i staden.
Vi på Läkare Utan Gränser är djupt chockade över denna tragiska händelse och kommer att sakna Philippe och Kace oerhört. Läkare Utan Gränser sänder sina varmaste tankar och sina kondoleanser till offrens familjer och vänner.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Somalia sedan 1991 och har för nuvarande 13 i landet, inklusive medicinska aktiviteter som är relaterade till den pågående krisen, vaccinationskampanjer samt undernäringsinsatser. Läkare Utan Gränser ger också hjälp till somaliska flyktingar i Dadaab, Kenya, och Dolo Ada, Etiopien.
 

För mer information kontakta pressjouren, -33 77 40.

Källa: Mynewsdesk news release

Lämna gärna en kommentar