Ballonger ger brist på helium

Nyheten uppdaterades 2012-03-19 16:57


Publicerad i dag 16:24Helium har blivit en bristvara. Gasen, som används bland annat i forskningssyfte och sjukhusmiljö, går åt till att fylla ballonger. Något som får forskare att gå i taket.
Forskningsverktyg och medicinska verktyg som är beroende av gasen kan snart inte användas i samma utsträckning som tidigare på grund av global brist på helium, det skriver The Guardian.

Helium är nödvändigt för att få allt från CERN:s partikelaccelerator i Genève till röntgenmaskiner på sjukhus att fungera.Jorden har ett begränsat förråd av helium. Gasen frigörs som en biprodukt av kemisk industri. I forskningssyfte används helium bland annat till atomforskning då gasen hjälper till att kyla ned atomerna för att minska deras rörelse och göra dem att studera

– Det 30 000 pund om dagen att bedriva , men under tre dagar fick vi inte tag på tillräckligt med helium för att genomföra experimenten. Vi har alltså slösat 90 000 pund på att vi inte få tag på något helium. I stället används gasen till blåsa upp ballonger och förställa röster på skämt. Det är väldigt, väldigt dumt och det gör mig väldigt arg, säger den engelska neutronforskaren Oleg Kirichek till The Guardian.

Robert Richardson är professor vid Cornell-universitetet I New York. 1996 belönades han med för sin forskning om helium. Nu hävdar han att en heliumballong borde kosta 75 pund, för att ställas i bättre relation till den mängd gas som används per ballong. I dag går det att köpa cirka 200 ballonger för det priset.

– Vi slösar en oersättlig resurs, säger han till The Guardian.
Källa: DN.se - Nyheter - Senaste nytt

Lämna gärna en kommentar