Ambitiöst inlägg i cannabisdebatten

Nyheten uppdaterades 2011-08-30 7:14

För två veckor sedan kom nyheten om att läkemedelsverket ska tillåta MS-patienter att använda munsprayen Sativex för att lindra kramper och stelhet i muskler. Utredaren, överläkare Hans Sjögren, var dock noga med att tala om att man inte kunde få någon kick av sprayen då THC-halterna var för låga.
Det låter ju sunt och bra. Men det är förstås intressant att läkemedel baserade på opiater och bensodiazepiner har kunnat göra många generationer av patienter rejält väck utan att samma tydliga gräns mot rustillståndet har dragits. Det är något särskilt med cannabis. En slags officiell skräck som löper längs samhällsryggraden, från hälsoministern ner till lokalpoliser på skolbesök. Men något håller på att hända med den gamla bilden av cannabis som djävulens gräs. I Sverige är det alltså numera godkänd medicin. I Kalifornien var det nyligen nära att legaliseras, och det främsta argumentet var att det kunde rädda statens ekonomi.

Frilansjournalisten Johan Anderberg har fångat upp både den internationella legaliseringstrenden och vårt behov av en mer nyanserad bild av cannabis. Han har lyckats bra. I en samhällsdebatt där försök till fördjupning ofta slås bort som drogpropaganda är Cannabusiness en frisk och inte särskilt sött doftande fläkt. Anderberg jobbar hårt för att skapa insikt utan att propagera. Han möter bland annat den växande legaliseringsrörelsen i USA och åker till Holland och Danmark för att undersöka hur deras respektive statliga drogstrategier fungerar. Han låter både missbrukare och personer som använder cannabis i medicinskt syfte ge sin bild av drogen. Bitvis blir det rörigt och alltför späckat med sidospårsfakta, men den röda tråden hålls i hårt genom berättelsen om Jonathan Hedström. Han lider av svår ADHD och strider mot staten för att få tillgång till den enda medicin som hjälpt honom. Hans slutliga triumf är bara en av många anledningar till att vi kan komma att behöva se över vår inställning till cannabis framöver. Förhoppningsvis kan den debatten präglas av Johan Anderbergs vilja att höja blicken.

Joel Sjöö

Källa: Smålandsposten

Lämna gärna en kommentar