Allt fler får medicin mot depression

Nyheten uppdaterades 2011-03-31 15:35

Användningen av antidepressiva mediciner fortsätter att öka i Sverige, enligt nya siffror från Socialstyrelsen.
De nya riktlinjerna om att använda mer terapi i vården har med andra ord inte haft någon effekt.

är man dock inte förvånad. Förhoppningen är att på sikt få ner förskrivningarna av antidepressiva läkemedel, men ingen hade räknat med att se någon minskning redan nu, eftersom de nya riktlinjerna presenterades för bara ett år sedan.
Riktlinjerna innebär att terapi oftare ska ersätta läkemedel vid lindrigare depressioner.
– Redan när vi lade fram förslaget var de flesta bedömare ense om att det här skulle ta tid. Det gäller att bygga upp kompetensen ute i landet och det tar lång tid, flera år. Att man skulle se någon effekt nu var inte att vänta, säger Lena Weilandt, enhetschef på Socialstyrelsen.
Enligt de nya siffrorna var det drygt 500 000 kvinnor och 257 000 män som fick antidepressiva mediciner under 2010. Under 2009 var siffrorna 490 000 respektive 250 000. I båda fallen rör det sig om en ökning på över två procent.
Antalet dygnsdoser av de förskrivna läkemedlen ökade för kvinnornas del med 3,7 procent, från 159 till 165 miljoner, och för männen med 4,3 procent, från 84 till 88 miljoner.
Men ökningen måste sättas in i rätt perspektiv, enligt Lise-Lotte Risö Bergerlind, specialist i psykiatri, som har lett en del av arbetet med att ta fram de nya riktlinjerna. Hon vill vända på frågeställningen.
– Ökningen är inte bara förväntad, den är önskvärd. Det är generellt så att vi fortfarande har en underbehandling av depressioner och ångest i landet. Ska vi nå alla som har behov bör ökningen fortsätta ett tag till, säger hon.
– Alla med problem upptäcks inte, och får inte den hjälp de behöver. Vi har blivit bättre på att fånga upp folk, men det är fortfarande en lång väg att gå.
Text: Roland Johansson/TT

Källa: Blekinge Läns Tidning

Lämna gärna en kommentar