ADHD-DROG PÅ TOPPLISTAN

Nyheten uppdaterades 2012-02-03 21:40

ADHD-drogen Concerta kom just upp på läkemedlens tio-i- lista för mest sålda mediciner. Det nog första gången amfetaminliknande preparat hamnat på den listan. Anledningen till försäljningsexplosionen kan vara att myndigheterna hemlighåller från Concerta.

Nyligen påstod en av SBU:s psykiatriska experter i en pressrelease att det tyvärr inte finns några långtidsundersökningar om ADHD-mediciner.

Men två stora långtidsundersökningar har faktiskt publicerats och citerats under ett par år. Bägge studierna visade att ADHD-medicinering INTE hade någon positiv effekt på sikt, och att den gav en mängd skador. Den ena undersökningen visade att amfetaminbehandling var förödande för skolresultaten.

Men det finns, om möjligt, värre saker. Den här gången det om att berörda myndigheter – alltså inte bara läkemedelsbolagen – undanhåller vitala .

Tillverkaren av ADHD-drogen Concerta har utfört flera studier som klart visar att Concerta ORSAKAR aggressioner, fientligheter, tics och depressioner hos vuxna. Studierna visar också att Concerta ger en ”njutningseffekt” och en ”euforisk effekt” samt att preparatet har en avsevärd ”missbrukspotential”.

Och så till slut från myndigheternas håll: att detta ”inte behöver kommuniceras…”

Myndigheterna ”förhandlade bort” de bevisade skadorna. Sammanfattningsvis så är resultatet av studierna en katastrof. Och märk väl att studierna utförts av det läkemedelsbolag (Janssen-Cilag) som tillverkar Concerta.

Man kan också berätta att nämnda bolag sålt Concerta för 420 miljoner kronor – närmare en halv – i Sverige, sedan 2006, till den målgrupp, vuxna, för vilka de nu inlämnade studierna visar det ovanstående. Totalt har Concerta sålts för 775 miljoner kronor i Sverige sedan 2006.

Det kan nämnas att Janssen Cilag helt nyligen fick betala en miljard kronor (158 miljoner dollar) i USA för mutor och olaglig marknadsföring, främst av sin psykiatriska drog Risperdal.

Flera psykiatriker är inblandade i vad man måste kalla forskningsfusk runt Concerta – och har fått betalt av Janssen Cilag. Däribland vår egen Ylva Ginsberg, som ligger bakom Norrtäljestudien, och i oräkneliga tidningsartiklar och radioinslag hyllat av Concerta till fångar. Psykiatrikerna har uttalat sig väl om Concerta trots vetskapen om skadeverkningarna.

Av misstag utlämnades en kopia av den europeiska undersökningen av Concertastudierna och nu har den gjorts känd. KMR har en kopia. Både SBU och Läkemedelsverket såväl som Socialstyrelsen känner till undersökningens resultat – men har inte agerat.

KMR har begärt att socialutskottet skall reagera på detta.

För ytterliggare information läs:
Läkemedelsverkets utredning om förskrivningen av ADHD-drogen Concerta till vuxna – en uppdatering

Källa: Mynewsdesk news release

Lämna gärna en kommentar