Varmt möte mellan Pärla och hjältarna

Nyheten uppdaterades 2012-03-24 10:40

Sjuåriga Pärla Gustafsson i räddades till livet efter 20 minuter under isen. På fredagen hyllades hjältarna och Pärla bjöds på tårta och gosedjur.

Tillsammans med storebrodern Mio Gustafsson lekte hon den 15 januari vid Vapnebäcksån inne i Flygsfors. Det var en vacker söndag med några minusgrader och klockan drog sig mot lunchtid. Plötsligt brast isen under Pärlas fötter. Hon föll i vattnet och försvann in under isen.
Mio Gustafsson sprang genast efter hjälp och fann den vid grillplatsen 300 meter längre bort. Där höll just söndagens bingorunda med vidhäftad korv- grillning på att avslutas och Mio Gustafsson fick snabbt med sig Ingolf Slättman, Torbjörn Slättman och Bo Johansson.
– När vi kom dit hade Pärlas mamma fått upp ett hål i isen. Isen var inte snötäckt och Pärla syntes igenom. Jag sprang ut, men isen höll inte för min tyngd. Vi bildade kedja och jag gick så långt ut i vattnet jag kunde. Till slut fick jag upp Pärla, och sedan turades vi om att ge henne hjärt- och lungräddning, sa Torbjörn Slättman när det på fredagen anordnades en ceremoni på räddningstjänsten i Nybro för att hylla hjältarna från den 15 januari.
Torbjörn Slättman, Ingolf Slättman och Bo Johansson räddade Pärlas liv, och på fredagen fick de Kalmar läns brandskyddsförenings plakett och diplom för rådigt ingripande. Samma utmärkelse gick till Pärlas mamma och styvfar, Elin och Johnny Molén och till brodern Mio Gustafsson. På plats fanns också Pärlas och Mios pappa Jonas Gustavsson, och Pärla fick ett av räddningstjänstens Magnus Lindahl.
Männen från grillplatsen gav Pärla hjärt- och lungräddning tills räddningstjänst och ambulans efter några minuter kom till platsen. Ambulanssköterskorna Anders Nyman och Peder Ö tog över och gav genast Pärla medicinsk behandling medan den snabba färden till länssjukhuset i Kalmar förbereddes. Det rådde under några dagar ovisshet om utfallet, men snart stod det klart att Pärla var utom fara.
På fredagen sprang hon skrattande tillsammans med sina syskon bland i räddningstjänstens lokaler.
– Det är fantastiskt att se henne nu. Jag är själv förälder och detta måste ha varit en fruktansvärd upplevelse. Det var bara tur att vi var vid grillplatsen. Vi hade börjat packa ihop och en halvtimme senare hade alla gått hem, sade Torbjörn Slättman.

Källa: Barometern Oskarshamns-Tidningen

Lämna gärna en kommentar