Tio års fängelse för föräldrarna

Nyheten uppdaterades 2011-07-05 12:05

dotterns pojkvän, slår fast i för det i . De till tio års fängelse var. , som för , fällts för medhjälp till . (TT)

Föräldrarna som åtalats för det hedersrelaterade mordet i Högsby är skyldiga, anser Göta hovrätt. De döms till tio års fängelse vardera.

Göta hovrätt var enig i sin dom. Båda föräldrarna döms för mord och de utvisas ”för all framtid”. Sonen i familjen, som tidigare fällts för mord, har samtidigt fällts för medhjälp till mord. Straffet blir sluten ungdomsvård på ett år och fyra månader. Han ska inte utvisas från Sverige.

Hovrätten avvisar skadeståndskravet från den mördade Abbas Rezais mamma. Staten betalar kostnaderna för hennes advokat.

Offret, en 20-årig man, mördades den 16 november 2005 i en lägenhet i småländska Högsby. Den rättsmedicinska utredningen visar att han skurits, slagits och skållats till döds.

Offrets flickväns föräldrar, i vilkas lägenhet han bragts om livet, blev omedelbart huvudmisstänkta. Föräldrarna var emot ungdomarnas relation.

Trots ett antal indicier nekade föräldrarna till all inblandning. I stället skyllde de på sin då 17-årige son, flickans bror.

Han tog ensam på sig skulden för mordet och i både Kalmar tingsrätt och Göta hovrätt dömdes han våren 2006 som ensam skyldig och fick domen fyra års sluten ungdomsvård och utvisning till Afghanistan.

Enligt båda domarna var det ett hedersmord och domstolarna markerade att man inte tror på sonens berättelse. Men bevisningen mot föräldrarna bedömdes som otillräcklig och de friades. I både tingsrätt och hovrätt ville nämndemän fälla även föräldrarna.

I slutet av strafftiden ändrade sonen sin berättelse – han pekade ut fadern som mördare och modern som medhjälpare.

Sonen, i dag 23 år, beviljades resning i målet. Hela rättegången togs om i Göta hovrätt och i dag föll domen.

Källa: Norran.se - Nyheter startsida

Lämna gärna en kommentar