Syrien accepterar FN-förslag

Nyheten uppdaterades 2012-03-27 12:37

Fredsplanen innebär bland annat att parterna omedelbart upphör med att bruka våld och att styrkor drar sig tillbaka från områden där oppositionen har starka fästen. Kofi Annans förslag innehåller även krav på att president regim tillåter hjälporganisationer att bistå utsatta och att de får möjlighet att leverera förnödenheter och medicin.

Fredsplanen innehåller även uppmaningen att regimen och grupper inleder förhandlingar.

Det skriftliga beskedet från Damaskus lämnades till Annan under hans besök i Peking. Kina ställer sig bakom Annans fredsplan och uppmanar den syriska ledningen att samarbeta med Annan.

Kofi Annan har i sina insatser i Syrien mandat från både FN och .

Samtidigt rapporteras att syriska trupper har gått över gränsen till Libanon där de förstör byggnader och drabbar samman med rebeller, uppger lokalbefolkning för Reuters.

Hundratals syriska oppositionella har i dag inlett ett möte i Istanbul i Turkiet för att ena sig inför helgens internationella möte om Syrien på samma plats, rapporterar AFP.

Oppositionen har bjudits in av Turkiet och Qatar, som håller i det roterande ordförandeskapet i Arabförbundet.

Peking manar alla parter i Syrien att samarbeta med Kofi Annan, enligt ett uttalande från det kinesiska utrikesdepartementet.

Uttalandet kom samtidigt som Annan höll överläggningar med högt uppsatta kinesiska ledare i Peking.

Turkiska Yakin , en av de tre som ska utreda avrättningar och tortyr i Syrien, avgår i protest mot den syriska regeringens vägran att släppa in utredarna i landet. Ertuk säger till Reuters att hon känner att det inte är någon idé att fortsätta med arbetet. Den grupp som Ertuk ingick i har tillsatts av FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Minst åtta personer, däribland fyra civila, dödades tidigt i dag i oroligheter runt om i Syrien, uppger den , enligt AFP.

Framför allt var det oroligt i i där två civila kvinnor och fyra soldater dödades.

Källa: SvD - Startsidan

Lämna gärna en kommentar