Svensken som hjälper Europas 20 toppklubbar

Nyheten uppdaterades 2011-10-28 19:49

Manchester United, och Milan tar alla hjälp av en svensk för att nå framgång och hålla som Wayne Rooney, Leo Messi och Zlatan Ibrahimovic skadefria. Detta genom Uefas studie döpt efter som leds av Jan , professor i idrottsmedicin vid Linköpings universitet.

Teori om Barcelona

– De 20 bästa lagen i Europa skickar data till oss om och aktivitet. Sedan gör vi analyser och rapporter där lagen kan se hur de ligger till och jämföra sig med andra. De kan se sin egen skadeprofil och skaderisk i förhållande till andra lag och se hur mycket och knäskador de till exempel har, säger Ekstrand.

Ekstrand, som tidigare varit svensk landslagsläkare, var i veckan på besök hos Real Madrid för att vid en medicinkongress föreläsa om muskelskador. Spansk media har därifrån analyserat Barcelonas skadeproblem utifrån svenskens expertis. Ekstrand har också en teori om varför den framgångsrika klubben drabbats av så många lårskador i år. En är lagets speltempo.

– Jag nämnde inte Barcelona eftersom vi har tystnadsplikt om enskilda skador utan det var i så fall de som drog sina egna slutsatser. Men det man kan säga generellt är att risken ökar med antalet du spelar, matchernas betydelse och speltempot. Lag som Barcelona med den typen av explosiva spelare, antalet och de viktiga matcherna får räkna med många skador.

VM:s startdatum flyttades fram

Ekstrands team i Linköping jobbar sedan 2001 med en studie finansierad av Uefa för att minska antalet skador. Den största boven är just skador på baksidan av låren, så kallade hamstring eller sprinterskador.

– Vi vet att genomsnitt för ett lag på 25 spelare har 15 muskelskador per säsong. Det är genomsnittet i Champions League och sju till åtta av dem är hamstring. Vi har lite olika riktlinjer men viktiga faktorer är belastning på träning, spelschema, antalet matcher du spelar och hur intensivt det är. Alla människor behöver vila.

Studien var en del i Fifas beslut att inför VM 2010 införa tre veckors viloperiod för spelarna efter säsongen innan VM kunde starta. Detta efter att storstjärnorna underpresterat i flera mästerskap. Ekstrand känner ändå att teamet kämpar i motvind.

– Vad vi säger balanseras mot ekonomi och TV-avtal och då är det svårt. Det är väldigt svårt att föra fram en medicinsk faktor kring lårmuskelskador och åtgärda det genom att minska antalet matcher och därigenom minskade TV-intäkter. Det är svårt att få genomslag.

Källa: Aftonbladet: Sveriges nyhetskälla och mötesplats

Lämna gärna en kommentar