Svensk soldat svårt skadad av vägbomb

Nyheten uppdaterades 2012-03-23 10:56

Det var under ett rutinuppdrag tillsammans med afghanska säkerhetsstyrkor som det svenska fordonet, en bepansrad 6, en så kallad Galt, attackerades med en vägbomb. Det skedde vid , svensk tid, utanför byn i .

– Det var en större kolonn som rörde sig långsamt framåt. Den nu skadade soldaten gick bredvid fordonet när vägbomben exploderade. Exakt vilka skador han fått har jag ingen detaljerad information om men han blev allvarligt skadad och först fick han snabb hjälp av både läkare och annan medicinsk vårdpersonal som ingick i enheten, berättar Karin Eriksson, pressofficer för den svenska .

Därefter fördes han i helikopter till det stora tyska fältsjukhuset på , men enligt Karin Eriksson förbereds redan en transport för honom till Sverige.

– Vi räknar med att få de första rapporterna om hans tillstånd ganska snart. Han var vid medvetande när han kom till sjukhuset, men bedömdes vara allvarligt skadad. Vi söker också en förklaring till varför han gick utanför fordonet, det kan jag inte svara på för närvarande, säger Karin Eriksson.

Anhöriga är underrättade.

Så sent som i torsdags kväll besköts den aktuella enheten i Afghanistanstyrkan, också i området Chimtal. Soldaterna hade desarmerat en vägbomb och genomförde flera vägkontroller i området under eftermiddagen när de blev beskjutna med finkalibrig eld.

Källa: SvD - Startsidan

Lämna gärna en kommentar