Svag lönsamhet för apoteken

Nyheten uppdaterades 2012-03-21 13:52

I fjol öppnade 121 nya apotek i Sverige. På de två år som gått sedan har nu totalt nya apotek öppnat, en ökning med en tredjedel. Alla län har fått fler apotek än tidigare, visar Sveriges apoteksförenings årsrapport för 2011.

Men det har varit ett ”kämpigt år” med dålig lönsamhet för branschen, enligt vd Johan Wallér. Omsättningen för apoteken låg på 33,5 miljarder kronor, stort sett i nivå med omsättning året innan.

Johan Wallér pekar på att ökningen av antal apotek har lett till en utspädning av apotekens intäkter. Flera apotek har stängt, och ett apotek i Luleå gick i konkurs i fjol. Lönsamheten och omsättningen per apotek har minskat, samtidigt som antalet apotek och öppettiderna har ökat. Receptbelagda läkemedel utgör omkring 80 procent av apotekens omsättning, sedan omkring 20 procent av försäljningen av receptfria läkemedel har flyttat till dagligvaruhandeln.
– Svenskarna har ju inte blivit sjukare eller fler, och receptbelagda mediciner är apotekens kärnverksamhet. Det gör att det blir en utspädningseffekt, säger Johan Wallér.

Framöver tror Wallér att vissa aktörer på apoteksmarknaden kommer att köpa upp andra och att fler apotek stängs.
– Jag tror att ökningstakten kommer att avbrytas och att vi kommer att få färre apoteksaktörer. Det sker en stor konsolidering och den börjar samtalas om nu.

Apotekstätheten har ökat, vilket innebär att antalet invånare per apotek har minskat. Före omregleringen fanns 929 apotek, alltså omkring ett apotek på 10 invånare. I dag finns det 1 242 apotek, vilket innebär omkring 7 600 invånare per apotek. Men fortfarande är apotekstätheten lägre än i övriga Europa, där snittet ligger på omkring 4 invånare per apotek.
Ökningen har varit störst i Stockholm, drygt 50 procent, och minst i Jämtland. Fast Jämtland har samtidigt det lägsta antalet invånare per apotek, drygt 5 200, medan Blekinge har flest invånare per apotek, nästan 9 000.

Källa: Barometern Oskarshamns-Tidningen

Lämna gärna en kommentar