SOS Alarm hotas med böter

Nyheten uppdaterades 2011-11-11 17:34

Nu hotas av böter om man inte skärper rutinerna för sina .

SOS Alarm hotas med böter

SOS Alarm hotas med om man inte skärper sina rutiner för ambulansutryckningar.
anser att bolaget har begått allvarliga misstag – bland annat när det gäller , 23, som av .
– Det finns flera fall som varit allvarliga, säger Maria Carlund, inspektör vid Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen har fått in drygt 50 anmälningar från hela landet om långa väntetider på ambulans, eller att ambulans aldrig skickats ut. Vissa av fallen har lett till vårdskador medan andra inneburit risker för den skadade eller sjuka.
Enligt Socialstyrelsen är orsakerna kommunikationsproblem och i vissa fall att man inte hittat rätt adress.
Myndigheten kritiserar nu SOS Alarm för allvarliga brister i bedömningarna av ambulansutryckningar.

Dog av brusten mjälte

23-årige Emil Linell dog i sin lägenhet i Stockholm den 30 januari i år när sjusköterskan på SOS Alarm vägrade att skicka ambulans, trots att Emil Linell hade svårt att andas.

Ett av fallen som Socialstyrelsen har granskat gäller 23-årige Emil Linell, som dog i sin lägenhet i Stockholm den 30 januari i år.
Sjusköterskan på SOS Alarm vägrade att skicka ambulans, trots att Emil Linell hade svårt att andas. Han hittades senare död med sprucken mjälte.
Enligt Socialstyrelsen operatören inte den checklista som ska underlätta att ställa rätt frågor till den hjälpsökande. Dessutom brast SOS Alarms rutiner för samverkan.
Den läkare som skulle finnas tillgänglig vid behov av akutmedicinsk bedömning kontaktades inte. I stället kontaktades en annan läkare, konstaterar Socialstyrelsen.

Hotas med vite

Socialstyrelsen kräver nu att SOS Alarm säkerställer att personalen har rätt utbildning och att rutinerna för samverkan mellan olika yrkesgrupper och vårdgivare fungerar. En redovisning ska lämnas senast den 15 januari.
Om kraven inte uppfylls kan SOS Alarm bli skyldigt att betala vite, skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.
Totalt har Socialstyrelsen granskat 52 fall, men hittills fattat formellt beslut i ett av dem och det gäller just Emil Linell. Därför vill Maria Carlund, inspektör vid Socialstyrelsen, inte gå in på detaljer i de övriga ärendena. På vilket sätt andra hjälpsökande drabbats eller varit i fara går alltså inte att få svar på i dag.
– Men det finns flera fall som varit allvarliga, säger hon till TT.
När det gäller Stockholmsfallet följde vid SOS-Alarm inte de instruktioner han hade. Men Socialstyrelsen ser även brister i verksamheten, alltså i SOS-Alarms organisation.
– Ansvaret är delat, och vi ser brister hos båda. Vi har också öppnat ett eget ärende för att granska omständigheterna kring sjuksköterskan, säger Maria Carlund till TT.

Inga kommentarer

SOS Alarm ville på fredagen inte säga något om Socialstyrelsens beslut.
– Vi måste sätta oss in i det här och kommer inte att kommentera förrän på måndag, säger Anders Klarström, presstalesman, till TT.
Efter att 23-årige Emil Linell avlidit åtalades en sjuksköterska för grovt vållande till annans död. Enligt åklagaren följde inte sjuksköterskan SOS Alarms rutiner. Rättegången inleds på måndag i Stockholms tingsrätt.

Av Marit Sundberg

marit.sundberg@
expressen.se

Källa: Expressen: Nyheter

Lämna gärna en kommentar