Sönderslagna män – och kvinnor i kjol?

Nyheten uppdaterades 2011-11-10 12:49

Nästa år åker kvinnliga för första gången till London för att i OS. Fajten för att överhuvud taget få delta i olympiska spelen har varit tuff och nu väntar damernas nästa strid. Nämligen den om att få på samma villkor som herrarna. Internationella () vill locka en större publik till tjejernas matcher och föreslog i förra veckan ett mer avklätt matchställ – men bara för kvinnor.

– Jag vet att kjolar förekommer i ett par andra sporter men i tycker jag att det är upp till var och en att bestämma själv, säger Patrick Wheeler, ordförande i Svenska boxningsförbundet.

Diskussioner om klädkod

Diskussionerna kring den nya klädkoden började redan under VM i Barbados förra hösten. som kammade hem bronsmedaljen berättar att AIBA delade ut små kjolar till semifinalisterna och finalisterna innan matcherna.

– Det var frivilligt att bära kjolarna, men det kändes som att de höga hönsen underförstått menade ”vill ni ha poängen med er så är det bra om ni tar på er kjolarna”, säger hon.

Två nationer lydde förbundets råd – Polen och Rumänien.

– Att bära ger ett kvinnligt intryck. Shorts är inte ett bra sätt för kvinnliga boxare att klä sig, säger Polens tränare Leszek Piotrowski till BBC Sport.

Går om kjol som matchställ igenom kommer det att vara valbart, hävdar AIBA. Men svenska boxningsstjärnan Klara Svensson är kritisk till .

– Det är desperata åtgärder för att boxningen ska bli mer populär, för att publiken ska komma. Boxning handlar inte om att visa hud utan om att slå hårt, säger Klara Svensson som numera slutat att tävla i amatörboxning och arbetar som professionell boxare i Tyskland.

Utan huvudskydd

Samtidigt beslutade AIBA i slutet av september att män ska gå upp i ringen utan huvudskydd från och med 2013. Men kvinnor, ungdomar och juniorer ska fortsätta skydda sina skallar.

Boxningsprofilen Bettan Andersson är på sin blogg mycket kritisk till :

”Det blir skrattretande när beslutet gäller herrar men inte damer. Detta visar bara på den könsstereotypa inställningen som finns, vi ska sälja boxningen med mäns blodiga ansikten och kvinnor med kjol.”

Hon ifrågasätter också om Svenska Boxningsförbundet har vägt in de medicinska riskerna med att utesluta huvudskyddet:

”Det förvånar mig att Sverige utan diskussion har valt att säga ja till detta, även på nationell nivå har man valt att inte diskutera med våra läkare i medicinska kommittén,” skriver Bettan Andersson på sin blogg.

Följer AIBA:s beslut

Patrick Wheeler, ordförande i Svenska boxningsförbundet, förutsätter att AIBA redan har förankrat beslutet hos sina medicinskt sakkunniga och menar att huvudskyddet främst ska skydda mot ögonbrynsskador snarare än allvarliga skallskador.

– Det står i våra stadgar att vi ska följa AIBA:s beslut och då blir det automatiskt en ändring i reglerna även hos oss, säger han och fortsätter:

– Jag vet inte varför det bara gäller män. Det får ni fråga AIBA.

Patrick Wheeler medverkade dock själv vid AIBA:s omröstning om i Azerbajdzjan 24 september i år.

Källa: Aftonbladet: Sveriges nyhetskälla och mötesplats

Lämna gärna en kommentar