Snapphonor en bortglömd del av historien

Nyheten uppdaterades 2011-10-15 10:28

levde i den djupa Göingeskogen i nordöstra Skåne under 1600-talet. Det var ofredstid och även häxprocessernas tid. Vardagen var hård med kamp mot hungern och mot överhetens förtyck.

Eldarna brann och huvuden spetsades på pålar. Männen omtalades som men kvinnorna var gömda och glömda. Patriarkala system och normer styrde deras liv. Ibland gjorde de det förbjudna.

I fullmånens sken möttes de och fann kraften att vara sin tids fritänkare, entreprenörer, läkekvinnor och mystiker. De var moderliga samtidigt som de vara vilda och farliga likt uppretade rovdjurshonor.

Kampen för överlevnaden med hårt slit och ond bråd död varvades med romantik, , kärlek och äkta vänskap. Deras hjärtan var fyllda av längtan efter fred, frid och frihet.

De var och hjältinnor i livets tjänst.

 »Det var en tid, då den svenska kungamakten stämplade uppkäftiga gränsbygdsmän som »terrorister«, rullförda soldater, frihetskämpar och laglösa lika. De var »snapphanar« och kunde utan dom och rannsakan hängas och steglas åt kråkorna. Men var fanns deras kvinnor, de som sällan omtalas utanför häradsrätternas protokoll. Stod de tåligt vid spishällen och födde barn? Vi vet att de inte kunde skriva, men om de hade kunnat? Medkänsla, inlevelse och fantasi är vad som behövs för att förstå vad de skulle ha berättat. Med i deras gränsbygd har Jönsson gjort det läsvärt för både män och kvinnor – gärna tillsammans.«

Per Ragnarson

 »Äntligen en som handlar om Snapphonorna – en historieskildring av kvinnors villkor och val.

Ann tar oss med tillbaka till en annan tid med helt andra livsförutsättningar än dagens. En tid av terror och fasa, svek och angiveri. Men hon visar också hur man överlever med kärleken och den goda viljan i behåll.

Hon berättar om kvinnor som upp för sig själva, sina närmaste och sin övertygelse och karlar som gör detsamma.

Och hon gläntar även på dörren till en kraftkälla, med rötter i en ännu äldre tid. En dimension där andra ideal råder och människan bejakar och ser sig som en del av helheten och

Stina Helmersson, författare & journalist

Ann Jönsson entreprenör, företagerska, naturläkekvinna och artist 

pratar om sin bok och sitt skrivande på tisdag 18 oktober i församlingshuset i Hässleholm, klockan 19.00.

på landet med familjen och naturen är hennes plattform. Intresset för kultur, natur, miljö och möten med människor är stort.

Som ung valdes hon till Lions och Östra Göinges första Lucia och det blev ett avstamp in i musikens och teaterns värld. Det blev turnéer med musikaler, dansband, rockband, stå upp komedi och som trubadissa. Egna kompositioner resulterade så småningom i musikalen »Leva Livet« och CDn »Göingebrygd«.

Ann startade tidigt i livet eget företag och entreprenörskapet är en stark drivkraft i hennes liv.

Hon gick som lärling hos en av bygdens läkekvinnor och studerade sedan i flera år naturmedicin och naturläkekonst.  År 1996 startade hon hälsocentret Naturhälsan i Göinge och några år senare även skolan Naturmedicinska Akademin.

Samhällsengagemanget har varit viktigt för Ann. Hon var aktiv kommunpolitiker i flera år och är även en av näringslivsdepartementets ambassadör för kvinnors företagande.

Hembygds- och forntidshistoria, särskilt delen om den gömda kvinnohistorien är också ett stort intresse. Det resulterade i debutboken om Snapphonorna. Ann har alltid varit en berätterska och därför föll det naturligt att även prova att skriva berättelser.

Författandet smakar mer… säger Ann, det finns ju så mycket att berätta.

Källa: Mynewsdesk news release

Lämna gärna en kommentar