Sjuksköterska: ”Jag är helt oskyldig”

Nyheten uppdaterades 2011-11-14 12:17

Några av de anhöriga valde att lämna domstolen när tingsrätten spelade upp de bandade samtalen från SOS Alarm. På banden är andfådd och låter skräckslagen.

– Hjälp! Snälla, skicka en , säger han.

23-åringen vädjar gång på gång att han behöver ambulans.

– Jag hör inte att du har andningsproblem, svarar den nu misstänkte 52-årige .

Flera personer i salen gråter när de .

Enligt borde sjuksköterskan direkt ha bedömt samtalet som ett prio ett-larm. Genom att inte skicka ambulans avvek han, enligt , från att följa den checklistan som kallas medicinskt index.

Trots att det fanns fem ambulanser tillgängliga vid tillfället skickades ingen till 23-åringen. Genom ”medvetet risktagande av allvarlig slag” har sjuksköterskan orsakat mannens död, enligt åklagaren.

Den åtalade, i och vit skjorta, nekar till brott.

– Jag vill verkligen säga att jag den sorg, ilska och frustration som familjen uttrycker. Jag vill med säga att jag inte har gjort det åklagaren påstår, säger sjuksköterskan i rätten och fortsatte:

– Jag är fullständigt oskyldig.

Han berättar sedan hur han ringde upp 23-åringen den 30 januari.

– Jag får inte pusselbitarna att gå ihop. De ljud han ger ifrån sig stämmer inte överens med den fysiska symptombilden. Jag blir , säger sjuksköterskan.

Senare i dag att gå ut med en kommuniké med anledning av Socialstyrelsens granskning av verksamheten, säger presstalesmannen Anders Klarström.

Granskningen offentliggjordes i fredags.

Källa: SvD - Startsidan

Lämna gärna en kommentar