– Sjukdomen är så jäkla jobbig

Nyheten uppdaterades 2011-12-31 11:11

Mysteriet med Gunde Svans, 49, hälsotillstånd har engagerat hela Sverige. Nu har skidlegendaren börjat medicinera mot luftrörssjukdomen , vilket verkar ge resultat.

Vännen , 42, har varit fri från twar i ett år. Hon finns vid familjen Svans sida och kan dela med sig av sin upplevelse. Kaspersen har pratat med både Gunde och hans fru Marie om twar.

”Jag honom”

– Jag har sagt vad jag känner och tycker inför honom och om det som de går . Jag hoppas att han ska bli frisk snabbare än vad jag blev. För det är skit att gå med det. Det är så jäkla jobbigt för man vet inte hur lång tid det tar, säger Kristin Kaspersen.

– Gundes familj har störst förståelse för vad han går igenom. Men jag förstår honom, fortsätter Kristin Kaspersen.

Sjuk efter USA-resa

Hur Gunde Svan kan ha drabbats av twar är fortfarande ett mysterium. Men Kaspersens hade en teori om att hon kan ha fått på flyget hem från New York för tre år sedan. Hon hade just fått influensan och var förkyld.

När hon kom hem var hon helt utslagen. Sjukdomen började sluka hennes energi, och efter tre månader fick hon sin diagnos.

– De tog prover som till slut visade att det var twar. Men det var svårt att komma fram till att det var det.

Svårt att be om hjälp

Det skulle ta henne hela två år att skaka av sig twar. Under tiden som hon kämpade mot sjukdomen upplevde hon det som särskilt jobbigt att hela tiden behöva be om hjälp.

– Mina vänner visste inte att jag mådde så. Jag lät hellre diskmaskinen eller tvättmaskinen gå ett varv till för att jag inte orkat plocka ut något på en vecka, säger hon.

För tillfället är hon symptomfri. Men vid förkylningar gör hennes gamla sjukdomstillstånd sig påmind.

– Då sätter det sig lätt på luftrören och på höger sida vid bihålorna. Det var där jag hade problem då.

Twar kan ge – i åratal

Luftvägssjukdomen orsakas av bakterier men är inte livshotande. Twar ger under ovanligt lång tid förkylningssymptom och trötthet och kan pågå i veckor, månader eller till och med år.

– Det kan bita sig fast men de flesta blir . En del utvecklar dock kroniska luftrörsbesvär, säger , läkare med docentur på twar-forskning.

Falck menar att det varit enstaka fall under tio år. Men förra hösten började det öka.

– Det kan vara ett twar-år på gång, ett utbrott, säger han.

Man bör uppsöka läkare om inte infektionen gett med sig efter fyra veckor. De flesta blir friska av sig själva, men om sjukdomen blir långvarig eller kronisk kan den behandlas med antibiotika.

Källa: Aftonbladet: Sveriges nyhetskälla och mötesplats

Lämna gärna en kommentar