Röda Korset på väg till Homs

Nyheten uppdaterades 2012-03-02 11:40


Publicerad i dag 11:25En med nödhjälp väntas nå den syriska staden Homs inom kort och hoppas komma in i den stadsdelen Baba Amr med ambulanser från syriska Röda halvmånen, säger Internationella rödakorskommittén.
Sju med mat och andra förnödenheter lämnade huvudstaden Damaskus på morgonen, sade Internationella rödakorskommittén (ICRC) i Genève. Snö försenade transporten något men väntades nå Homs inom kort. Där väntar enligt ICRC Röda halvmånens volontärer och ambulanser som förhoppningsvis kan åka in i Baba Amr snarast möjligt. Förhållandena där beskrivs som helvetiska och de blir inte bättre av när det råder brist på el och bränsle till uppvärmning.

ICRC fick grönt ljus från syriska myndigheter att bege sig till den bombade stadsdelen sedan rebellerna lämnat den efter 26 dagars belägring. ICRC sade sig ha fött löfte om att evakuera skadade och sjuka och föra in mat och medicinskt materiel.En syrisk sade att armén hade ”rensat Baba Amr från de ”.

När rebellerna i Fria syriska armén drog sig tillbaka från Baba Amr i torsdags varnade de för en massaker i området. Fria syriska armén påstår att reträtten är taktisk, medan påstår att motståndet är knäckt.

Myndigheterna sade i torsdags att de hittat kvarlevorna efter den amerikanska journalisten Marie Colvin och den franska fotografen Rémi , som dödades under beskjutningen av Baba Amr den 22 februari.

Baba Amr har normalt cirka 100 invånare. Endast några tusen tros finnas kvar.
Källa: DN.se - Nyheter - Senaste nytt

Lämna gärna en kommentar