Rebelledare dödad i Libyen

Nyheten uppdaterades 2011-07-28 22:09

, ledare för de rebellstyrkorna, har , uppger för enligt Reuters. (TT)

General Abdel Fattah Younes, ledare för de libyska rebellstyrkorna, har skjutits ihjäl, uppger företrädare för rebellerna enligt Reuters.

Libyska rebellstyrkor har nu intagit den strategiskt viktiga staden al-Ghazaya nära tunisiska gränsen.

Nationella övergångsrådet utsåg på torsdagen en ny ambassadör i – en 74-årig intellektuell exillibyer.

Efter en offensiv med raketer och stridsvagnar intog rebellerna på torsdagen al-Ghazaya i västra , någon mil från gränsen till Tunisien, uppgav en AFP-reporter. Staden har använts som bas av Gaddafi-trupper för att skjuta raketer mot rebellerna i närbelägna Nalut.

Rebellernas syfte med offensiven är att arbeta sig vidare mot Tripoli, som tillsammans med av nordväst fortfarande hålls av Muammar Gaddafi.

Fem månader efter att upproret i Libyen bröt ut har rebellerna intagit stora delar av nordöst, med Benghazi som högsäte, samt Misrata och delar av bergen i väst.

I onsdags kammade de libyska rebellerna hem diplomatiska poäng när Storbritannien erkände Nationella övergångsrådet () som Libyens legitima ledning, beslöt utvisa all Gaddafitrogen libysk ambassadpersonal och bjöd in att ta över ambassaden.

På torsdagen tillkännagav NTC:s brittiske koordinator att Mahmud Nacua blir Libyens nye ambassadör i Storbritannien. Han är en 74-årig författare och intellektuell som har levt i exil i över 30 år, men varit engagerad inom den libyska oppositionen sedan 1980-talet.

I en intervju med brittiska BBC sade Nacua att rebellerna akut behöver mer finansiering:

– Det libyska folket behöver till striderna, till medicin, till utrustning, till drivmedel. Vi är i desperat behov av , sade han.

På torsdagen kom uppgifter om att rebellerna har skickat ett tankfartyg med råolja från Benghazi mot Sardinien, den sista oljan som rebellerna uppges ha på lager.

Totalt har nu ett 30-tal länder erkänt NTC som den legitima representanten för det libyska folket.

Källa: Norran.se - Nyheter startsida

Lämna gärna en kommentar