Patienter får inte den smärtlindring de har rätt till

Nyheten uppdaterades 2011-10-23 11:40

Fyrtio procent av svenskarna har sedan mer än sex månader. Nu presenterar Kunskapskanalen fem sammanhängande föreläsningar om ”när det gör överallt” av smärtspecialisten dr Björn Bragée. Det är första gången som tv-publiken kan ta del av läkarföreläsningar av det slaget. Serien inleds med ett avnitt om i . Den internationella smärtläkareföreningen IASP har nyligen slagit fast att är en mänsklig rättighet, den så kallade Montrealdeklarationen.

Och trots att en stor del av befolkningen lider av möts de drabbade ändå av misstänksamhet. ”Sluta sjåpa dig!” kan det heta. Men ingen skulle komma på att säga en mening som ”du är inte ledsen på riktigt”. Men när det gäller smärta är det inte ovanligt att besvären negligeras, både av arbetkamrater och vården. Smärtmottagningar läggs ned till och med ner i landstingen. Ändå har den som har ont stora rättigheter. Socialstyrelsen och SBU föreslår till och med att den som haft ont mer än tre månader och har svår smärta skall få möta specialist.

– Patienter och vård är ofta dåligt upplysta om de skyldigheter vården faktiskt har, till exempel att erbjuda en specialistbedömning inom tre månader från remissen, säger dr Bragée,

Tanken bakom programserien är att ge ny om mekanismer bakom långvarig smärta. Var kommer smärtan ifrån? Hur upplevs den? Och vad kan vi göra åt den? Och vad har du rätt till?

– Vi är väldigt tacksamma att Utbildningsradion tar upp detta ämne, och att man till och med låter det ligga på urplay i fem år framöver. Tre miljoner svenskar med får därmed en möjlighet att lära sig mer hur man kan få smärtlindring, och kunskap är väl den enda medicin som inte kan överdoseras, menar smärtspecialisten.

Källa: Mynewsdesk news release

Lämna gärna en kommentar