Påsken tjuvstartar i chokladfabriken

Nyheten uppdaterades 2012-03-20 8:52

Det är tre veckor kvar.
Men i ”” på lagas det påskgodis för fullt.

Stora chokladägg gjuts i gammaldags formar, slås in i fina papper, formas, handmålas och handdoppas i choklad.
– Till måndag har vi en beställning på 140 chokladfyllda påskägg i plåt, kopior av ryska Fabergéägg.
Sydöstran har gjort ett besök bakom kulisserna hos Irma Strömberg, ägare till Elitchoklad i Karlskrona sedan 1995.
– Nu börjar den stora ruschen och i morgon ska jag skylta om inför påsken, säger Irma Strömberg medan hon vant visar upp tillverkningen.
Den finns i butikens bakre utrymmen. Här tillverkas choklad och praliner enligt samma metoder och många gånger med samma maskiner som när butiken startade .
– Det innebär att vi har 85-årsjubileum till hösten, berättar Irma.
Påsken är efter julen den viktigaste högtiden för en chokladaffär. De närmaste veckorna blir det långtifrån några åttatimmarsdagar för Irma och de två anställda. Då blir det istället arbetspass på tio eller tolv timmar.
Det är inte så konstigt. På står en plåt med gula marsipankycklingar. Innan påsken är över kommer Irma Strömberg och hennes anställda att ha gjort närmare tre tusen sådana handmålade kycklingar. Och dessutom dem i choklad och lagt dem i chokladägg eller andra fina förpackningar.
– Att tillverka choklad som vi gör det är ett hantverk, säger Irma medan hon med en mycket smal pensel förser de små kycklingarna med ögon.
Den äldsta maskinen är en stor järngrej som används för att dränka in pralinerna i smält choklad.
– Åh, det är gamla Bettan, säger Irma förtjust.
– Henne kan man lita på. Hon tillverkades i Danmark för omkring hundra år sedan och används fortfarande nästan varje dag.
Vid påsk håller sig de flesta kunderna till de traditionella påsktillbehören.
– Färgerna är desamma från år till år. Gult och lila är störst, men ibland vill folk ha något annorlunda. Som svarta fjädrar.
Irma Strömberg säger att hon efter 17 år inte tröttnat på choklad och hon talar sig varm för dess medicinska egenskaper. På senare år har det blivit populärt att smaksätta chokladen på för oss ovanliga sätt, till exempel med chili och lakrits.
Men det finns smaker som inte ens hon tycker smakar gott ihop.
– Det konstigaste jag ätit var choklad smaksatt med tomat. Det lär till och med finnas , men det låter verkligen inte gott.

Källa: Blekinge Läns Tidning

Lämna gärna en kommentar