Överviktiga barn får kritiserad behandling

Nyheten uppdaterades 2011-11-01 9:48

900 000 brittiska barn och ungdomar är så feta att deras hälsa är i fara.  I ett försök att sätta stopp för den här oroande utvecklingen erbjuds nu barn så unga som 11-12 år att få en gastrisk ballong insatt i . av silikon minskar mängden mat som får i och ska användas hos överviktiga barn där allt annat har misslyckats; dieter, motion och viktminskningsmedicin.

en mättnadskänsla

I det revolutionerande första försöket ska upp till 15 barn och tonåringar i erbjudas ballongen som förs ner i magen via munnen under narkos. Väl i magen blåses den upp med luft eller saltlösning via en kateter, och tar då upp så pass mycket plats i magen att det skapar en mättnadskänsla. Efter sex månader tas ballongen ut och efter det måste patienten fortsätta att äta små portioner för att bibehålla sin viktminskning.  
Om menar experter att metoden kan bli ett både billigare och mer accepterat sätt att få bukt med den växande fetmaepidemin bland barn än metoden med så kallade gastriska band* runt magsäcken, eftersom dessa kräver kirurgiska ingrepp.

Kan få

Men kritiker i Storbritannien har höjt sina röster mot att ballongmetoden nu ska prövas på barn. Biverkningar inkluderar illamående och kräkningar och om ballongen skulle lossna och vandra ut i buken så kan det få dödlig utgång. 
Claude Marcus, professor i pediatrik och huvudman för Rikscentrum för svår övervikt hos barn vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, håller med kritikerna och är mycket tveksam till metoden.
– Det finns många skäl att ifrågasätta den här metoden. Jag har faktiskt inte läst något om den på sju-åtta år. För det första är det en metod som man har övergivit när det gäller behandling av vuxna eftersom den inte har gett nämnvärd effekt. Då är det lite underligt, milt uttryckt, att man nu ska prova den på barn. Det är en metod som ger ganska mycket biverkningar och inte är särskilt effektiv. Delvis på grund av att den bibehåller en stor magsäck.

Källa: Aftonbladet: Sveriges nyhetskälla och mötesplats

Lämna gärna en kommentar