Överbeläggningar på Växjö lasarett

Nyheten uppdaterades 2012-03-16 21:08

Patienter har fått ligga i korridorer under kortare perioder och personalen har pressats hårt av överbeläggning på Växjö lasaretts medicinavdelningar under årets första månader.

– Jag är full av beundran för personalen att vi ändå lyckats reda ut det, säger , medicincentrumchef vid landstinget Kronoberg som menar att läget kommer att lätta inom någon vecka.
Enligt honom är det följdverkningar av säsongsinfluensan som skapat trycket på .
– När ökar i samhället så kommer de svagare äldre, multisjuka att i högre utsträckning drabbas av lunginflammation och hjärtbesvär och kräva sjukhusvård.
– Vi har fått signaler att man inte lyckats vaccinera lika många bland de äldre jämfört med tidigare år och det skulle kunna vara en förklaring till det här trycket, säger Per-Henrik Nilsson.

Ett par gånger sedan mitten av januari fram till nu har patienter slussats över till Ljungby lasarett där möjligheten finns att öka på antalet platser på medicinavdelningarna och ta in extra personal.
I Växjö har alla patienter fått plats i riktiga sängar och bara i enstaka fall tvingats ligga i korridorerna under en kort tid, allt enligt Per-Henrik Nilsson som under våren kommer att arbeta med en vårdplatsöversyn.

Landstinget Kronobergs smittskyddsläkare uppger att 54 procent av länets ålderspensionärer har vaccinerat sig mot årets säsongsinfluensa, en bra bit från på över 70 procent i slutet av . Ett resultat som har påverkats av svininfluensavaccineringen och misstagen med vaccinet .
– Vi kommer inte att få tillbaka de tveksamma förrän vi får en lite kraftigare influensa och fokus åter förflyttas till skyddsvärdet. Det handlar inte om att hindra smittspridning utan om att rädda liv, säger Arne Runehagen.

Källa: Smålandsposten

Lämna gärna en kommentar