Oklart om amfetamin gavs till insatsstyrkan

Nyheten uppdaterades 2012-03-23 20:57

Varför tog insatsen så lång tid?

Från det att polisen omringade byggnaden där Mohammed höll sig tog det 32 timmar innan dramat var över. Det första försöket att storma lägenheten på misslyckades efter att Merah gjort motstånd och lyckats skada flera poliser i insatsstyrkan.

Eftersom Merah var tungt beväpnad var man enligt polisen tvungen att iakkta stor försiktighet. Den förre detta inom elitstyrkan Raid, Christophe Caupenne, säger till Le Figaro att polisen hoppades på vad han kallar för ”effekten av den andra natten” – att utmattning tillslut skulle få gärningsmannen att kapitulera. Från att ha sagt sig varit redo att överlämnas svängde Merah dock helt och förkunnade att han skulle ”dö stridandes”. När dialogen föll beslutade polisen att agera.

Varför dödades Mohammed Merah?

Dödandet av Mohammed Merah anses som ett misslyckande i Frankrike. Målet var tydligt: skulle gripas levande. Kritiken mot insatsen lät inte vänta på sig. Många undrar hur det kommer sig att hundratals poliser inte lyckades gripa en ensam man.

Men enligt polisen gjorde Merah det omöjligt för dem att gripa honom utan att själva riskera livet. Precis som första gången polisen försökte ta sig in i lägenheten öppnade Merah nämligen eld då en andra razzia inleddes på torsdagseftermiddagen. de säger till Le Monde att hela lägenheten var barrikaderad och att Merah sköt vilt omkring sig. Skotten tvingade tillbaka styrkan och tillät Merah att ta sig till fönstret. När han hoppade ut sköts han enligt officiella uppgifter av en prickskytt i huvudet.

Fick fransk polis amfetamin för att hålla sig vakna?

I takt med att insatsen blev alltmer utdragen började rykten om hur polisen höll sig vaken att cirkulera. Le Figaro skrev att fransk polis har tillgång till amfetamin, och citerades av flera medier. Amfetaminet skulle tillåta en person att vara vaken i tre dygn om det skulle behövas. Men ingenstans står det att preparatet verkligen användes av poliserna under gårdagens insats. Snarare skriver tidningen i en annan artikel att säkerhetspolisen i regel inte tar till medicin för att hålla sig vakna. Däremot ges preparatet ibland till elitsoldater och inom flottan, om de måste kämpa mot sömnen under längre insatser.

Varg , pressekreterare vid Rikskriminalpolisen, kallar teorin att poliserna skulle ha fått amfetamin ”en skröna”.

– Det förekommer alltid den här typen av rykten när militär och polis ska hålla sig vakna. Innan man visste att det var farligt användes det av militären, men då pratar vi 50-, 60-talet. Att modern polis skulle använda sig av detta ser jag som högst osannolikt, säger han.

Inte heller koffeintabletter tror han förekommer.

– Ur ett svenskt perspektiv skulle jag säga att inte ens det är okej. Svenska poliser i insatsstyrkan är vältränade och välutbildade och att de skulle behöva uppiggande för att hålla igång länge kan jag inte tänka mig.

Använde polisen gas?

Andra rykten gjorde gällande att polisen använt bedövningsgas i ett försök att paralysera 23-åringen som vägrade ge sig. Men det stämmer inte, enligt en före detta medlem av specialstyrkan som Le Figaro intervjuat. Detta bland annat eftersom tekniken kräver ett slutet rum för att metoden ska fungera – är så mycket som ett fönster på glänt blir metoden verkningslös – men också eftersom en sådan gas är väldigt . För mycket gas kan innebära att målet dödas.

Källa: SvD - Startsidan

Lämna gärna en kommentar