Nytt vårdavtal klart

Nyheten uppdaterades 2011-04-05 17:06

sade i dag ja till det slutbud som förhandlats fram med arbetsgivarparten ().

Det nya avtalet gäller för 88 000 , , och som är anställda i kommuner och landsting.

Avtalet, som gäller från den 1 april 2011 till den 31 mars 2013, innebär bland annat en årlig löneöversyn första april varje år, ingen fastställd garanterad nivå och en gemensam utvärdering hösten 2012.

Vårdförbundet anser att avtalet sätter en större press på arbetsgivarna att nå en önskvärd lönestruktur. Facket uppskattar också att avtalet konkret stadgar att även specialistkunskap ska värderas vid lönesättningen.

”Det här avtalet ger oss möjlighet att fortsätta det långsiktiga arbetet med att våra professioner får rätt löner och ett hållbart yrkesliv”, säger Anna-Karin Eklund, ordförande i Vårdförbundet, i ett pressmeddelande.

Även (), med närmare 12 000 medlemmar, har slutit ett nytt centralt avtal med SKL.

”Det här är första gången någonsin som våra medlemmar har ett avtal som är branschanpassat till hälso- och sjukvården” skriver Anna Hertting, ordförande i Sjukgymnastförbundet, i en kommentar.

Avtalet bygger på lokal lönebildning och saknar angivna löneökningsnivåer. Hösten 2012 ska parterna göra en fördjupad analys av lönestatistiken. De är också ense om att samarbeta mer om arbetstidsfrågor och kompetensförsörjning.

”Nu ökar möjligheterna att jobba i lugn och ro med att utveckla den individuella lönesättningen. Kompetens och resultat ska premieras i löneutvecklingen, skriver Ingela Gardner Sundström, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, i ett pressmeddelande.

Avtalet gäller förutom SKL även arbetsgivarorganisationen Pacta.

Källa: Norran.se - Nyheter startsida

Lämna gärna en kommentar