Nytt klimat kan skapa nya allergier

Nyheten uppdaterades 2012-03-22 7:51

1. Är det alltid al- och som kommer först?

– Ja. Hassel kan blomma mitt i vintern om det är någon vecka med milt väder. Nu när det är vår så kommer den i gång ordentligt tillsammans med alen, säger , intendent vid laboratoriet.

När blir varmt i luften börjar trädens hängen ”att sträcka på sig” och börjar sprida pollen.

2. Är det någon geografisk skillnad?

– Vi har märkt att det skiljer sig något. Det finns två typer av alar: i södra Sverige, och gråal som blir vanligt förekommande i Värmland och Dalarna. Den är egentligen den enda alen i norr, säger Agneta Ekebom.

verkar börja blomma före klibbalen i söder. För tillfället är det högre halter av al i Borlänge och än det är i Stockholm och .

3. Inträffar blomningen alltid vid den här tiden?

– Det varierar mycket beroende på hur lång vinter vi har. Alen kan blomma i mitten av februari och den kan dröja ända till mitten av april. Björkblomningen är mer punktlig. Den kommer alltid i månadsskiftet .

4. Är det några nya pollensorter som kan vålla problem?

– Det finns något som heter malörtsambrosia som blommar i september. Den är ett stort problem i Europa och USA och kommer främst med fågelfrö. Men då den blommar så sent så hinner den inte sätta frö här.

– Fast med ett ändrat klimat kan den bli vanligare och etablera sig i större utsträckning. Då hinner fröna mogna, säger Agneta Ekebom.

5. Hur skyddar man sig mot ?

– Det är inte så lätt eftersom man är utomhus och pollen ju är luftburet och kan färdas långa sträckor. Men till exempel ska man inte sova med öppet fönster, man ska sätta in bra ventilationsfilter och man ska inte torka tvätt utomhus för då tar man med sig pollen in, säger Victoria Strand, överläkare vid Astma- och allergimottagningen i Stockholm.

6. Vad hjälper?

– Det finns väldigt bra och effektiva mediciner att ta regelbundet. Så fort man börjar känna av sina symtom ska man ta en allergitablett i kombination med en kortison-nässpray.

7. Finns det någon annan metod än medicin?

– Det finns inga alternativa metoder som har visat sig hjälpa. Pollenallergi innebär att man har utvecklat antikroppar i blodet mot pollen. När slemhinnorna kommer i kontakt med det man har antikroppar emot reagerar slemhinnan med att vilja bli av med det.

– Symptomen är ett sätt att försöka rensa systemet. Du nyser för att få ut något, du får snuva för att det ska sköljas rent eller blir täppt för att det inte ska komma in mer.

8. Varför är det bara en del som blir ?

– Allergier och astma har ökat mest i den rika världen där vi har en annan hygien. Vi utsätter våra bebisar betydligt mindre för virus och bakterier, så kanske styr vi inte in vårt immunsystem åt rätt håll, säger Victoria Strand.

9. Ska pollenallergiker tänka på något annat?

– Många är inte medvetna om risken att utveckla pollenastma. Då behöver man behandling, säger Victoria Strand.

Källa: SvD - Startsidan

Lämna gärna en kommentar