Nytt bråk efter vargen Kynnas obduktion

Nyheten uppdaterades 2011-11-24 7:50

Dödades till slut. Efter flera jakt fälldes till slut vargtiken av jägarna i Älmhults kommun. Skyddsjakten på henne beviljades sedan flera får i området .

Nytt bråk efter vargen Kynnas obduktion

Vargtiken Kynna sköts ihjäl med ett välriktat skott som gick rakt genom bröstkorgen.
Obduktionen visar att hon var fullt frisk och i ”normalt näringstillstånd” när hon .
– Det är synd, hon var värdefull för hela vargstammen, säger från föreningen Nordulv.

Experterna på statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har nu obducerat den unga vargtiken som efter flera veckors skyddsjakt till slut sköts i i Kronoberg den 12 november.
Undersökningarna visar att Kynna var i utmärkt fysiskt skick när hon dog.
– Det var väl ingen som betvivlade det, hon var en genetiskt värdefull varg, säger vargexperten Olov Liberg.

Kom från Norge

Vargtiken vandrade ner till Sydsverige från Kynna-reservatet i Norge i somras. I skogarna kring Ljungby fann hon sitt revir. Men efter att ha rivit ett 30-tal får i höstas tillstånd för skyddsjakt på henne.

”Det är befängt”

Beslutet fick hård kritik från flera håll, inte som kritiserade politiker och myndigheter för att sända dubbla signaler.
– Man säger sig vilja ha en livskraftig och frisk vargstam men när vi har en sådan så väljer man att skjuta henne i stället. Det är befängt, säger Anna Hild Olsson.
När Kynna sköts vägde hon 34 kilo och bedömdes enlig veterinärerna ha ”medelgott hull”. Oduktionen visar att hon träffades av ett enda, direkt dödande skott, som slog in i hennes lungor. Det fanns inga tecken på äldre skottskador vilket tyder på att hon inte skadeskjutits under den flera veckor långa skyddsjakten när hon jagades av flera hundra jägare.
– Det är så sorgligt. Hon kom ner till det här området för att . Det är glesbebyggt med mossor och skog och passade henne perfekt, säger Anna Hild Olsson.

Hoppas på förändring

Den uppmärksammade jakten vållade en het debatt och väckte uppmärksamhet över hela landet. Anna Hild Olsson hoppas att Kynnas död kan leda till något positivt.
– Makthavarna gjorde henne till martyr, förhoppningsvis lyssnar de nästa gång.

Källa: Expressen: Nyheter

Lämna gärna en kommentar