Narkosläkaren frias av tingsrätten

Nyheten uppdaterades 2011-10-21 10:45

Narkosläkaren frias av tingsrätten från misstankarna om att ha dödat ett spädbarn på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

”Tingsrätten har inte funnit det att ett brott har begåtts. Tingsrätten har inte heller funnit det att läkaren skulle ha gjort något som inte varit medicinskt motiverat”, skriver Solna tingsrätt i ett pressmeddelande.

Enligt har tingsrätten inte funnit bevisningen tillräcklig för att det ska vara ställt utom rimligt tvivel att det över huvud taget har begåtts ett brott i det här fallet.

”Åklagarens påstående bygger på ett analysbevis, i vilket det har påvisats en exceptionellt hög koncentration av i blodet från det avlidna ”, skriver rätten enligt pressmeddelandet.

Tingsrätten anser inte att resultatet är så tillförlitligt att det fullt ut kan ligga till grund för en fällande dom.

Tingsrätten konstaterar att om läkaren hade gett en oerhört hög dödlig dos tiopental i att barnet skulle dö, inte i att lindra smärta eller ångest, så skulle det ”utan tvekan” vara straffbart som dråp enligt svensk rätt. Detta ” om det föranletts av barmhärtighetsmotiv och om barnet ändå skulle ha dött inom en mycket kort tidsrymd.”

– Vi kan inte säga något ännu, eftersom vi inte har läst domen ännu. Men naturligtvis är alla här på sjukhuset väldigt glada över den friande domen, säger Klas Östman, presschef på Karolinska universitetssjukhuset, till vilket Astrid Lindgrens barnsjukhus tillhör.

Källa: Borås Tidning

Lämna gärna en kommentar