Miljöhot efter flygkatastrofen

Nyheten uppdaterades 2012-03-21 15:40

Flygkatastrofen på kan få allvarliga konsekvenser för miljön. Länsstyrelsens har samlats för att skapa en bild av situationen.

– Det finns risk för att fotogen rinner ut i vattendragen i området, säger Karin Börjesson, chef för , till NSD

Stora mängder och olja har spridits över ett stort område på glaciären efter flygkraschen. Experter känner inte till vad det kan få för konsekvenser, eftersom det inte finns mycket erfarenhet av den här sortens olyckor i samma miljö.

På tisdagen satt flera personer från olika enheter på länsstyrelsen i ett telefonmöte med representanter från Kiruna kommun och räddningstjänsten.

– Det finns risk för att fotogen rinner ut i vattendragen i området. Vilken koncentration handlar det då om? Och får det konsekvenser nedströms? Vi kommer att få ta en mängd prover för att få svar, säger Karin Börjesson.

Dåligt väder vid Kebnekaise gör att polisen under onsdagsförmiddagen avvaktar med sitt fortsatta arbete vid haveriplatsen.

– Just nu kommer man avbryta allt arbete uppe på fjället. Snö och blåst åt ett visst håll gör att det kan bli extremt lavinfara på vissa platser, säger , vid till Expressen.se.

Polisen försöker hitta kroppsdelar från alla fem besättningsmän.

– Det hittas hela tiden och allt transporteras ner till en förvaringsplats på Kebnekaise, vidare till Kiruna och sedan till rättsmedicin i . Vi och de anhöriga vill veta att vi verkligen har hittat kvarlevor av alla fem. Det är ett jätteviktigt arbete, säger Alselind.

Fortfarande söker de svenska och norska efter de svarta lådorna från planet. Men även för dom är den snabbt växande väderleken besvärlig.

– Det kommer att ta tid, säger Pia Jacobsson, avdelningschef på , till TT.

Källa: Expressen: Nyheter

Lämna gärna en kommentar