Marcus dog på grund av läkarnas slarv

Nyheten uppdaterades 2011-12-02 7:53

får inte längre se sin pappa. Olssons liv kunde ha räddats om han fått rätt behandling. ”Jag kan inte acceptera detta, att var 20 timmar på utan att få den vård som skulle hans liv”, säger hustrun .
Marcus Olsson, 32, i Tomelilla dog helt i onödan.
I 20 timmar låg han på Ystads lasarett utan att få den elementära behandling som skulle räddat hans liv. Det konstaterar läkare i både och , dit Marcus till sist kom.
Men då var det för sent.
Tragedin lämnar hans hustru Catrin, 25, ensam med deras tiomånaders son, Linus.
– Det var en lycklig familj med hela livet framför sig, säger Catrins pappa, .

I förra veckan begravdes Marcus, en vacker ceremoni i Smedstorps kyrka utanför Tomelilla.
Han var en älskad, aktiv och ansvarsfull vän, kollega och framför allt make och pappa.
– Catrin och han gifte sig i juni efter att ha varit tillsammans i åtta år. De höll på att köpa ett hus som renoverades före inflyttning, säger Khent Holmgren, som efter dödsfallet varit den som i första hand hållit i kontakter med myndigheter och media.
Det började i somras med lätt huvudvärk. Marcus var ventilationstekniker och hade jobbat hårt. Han trodde han var lite utarbetad. Men värken höll i sig, symptomen var migränartade och han sökte till i Tomelilla.
– Han fick mediciner, men de hjälpte inte. Han sökte vårdcentralen på nytt, berättar Khent Holmgren.
Marcus fick då en remiss till Ystads lasarett för CT-röntgen av skallen. Det var 24 oktober. Två dygn senare hade värken utvecklats dramatiskt.
Halv två på natten den 26 oktober togs han med ambulans till Ystads lasarett. Hans tillstånd var allvarligt. Utöver huvudvärken var han illamående och kräktes. Han hade ögonflimmer och var ostadig, kallsvettig och svimfärdig.

”Han fick svårt att gå”

Catrin hade med oro sett hur maken blivit allt sämre. Hon stannade i hemmet med sonen Linus, men ringde vid upprepade tillfällen sjukhuset, bland annat för att kräva CT-röntgen.
– Tillståndet förvärrades. Han fick domningar i höger kind och högerbenet, tappade känseln, fick svårt att tala och att gå, säger Khent Holmgren, som lusläst journalerna och samtalat med läkare, övrig personal samt medpatient till Marcus.
På sjukhuset satte läkarna in morfin och smärtstillande.

Bad om skallröntgen

Catrin bad på nytt om skallröntgen, som vårdcentralen rekommenderat. Men fick bara besked om att allt var lugnt och att Marcus sov. Sista gången hon ringde på kvällen den 26 oktober fick hon till svar att patienten skulle få stanna över natten för observation, men att han förväntades bli utskriven klockan 11 dagen därpå.
– Sedan hände något som äntligen fick läkarna att reagera. Ystad ringde till neurokirurgen i Lund för att få råd, berättar Khent Holmgren.
Enligt journalen i Lund rådde man kollegerna i Ystad att omedelbart ta en akut CT-röntgen och – om det inte visade något – gå vidare med ryggmärgsprov redan under natten. I Ystadsjournalen står bara att man rekommenderats röntgen under natten eller morgonen.
När Ystad till sist röntgade Marcus – vid midnatt, över 20 timmar efter ankomsten till akuten – hade Marcus fått krampanfall och förlorat medvetandet. På röntgenbilderna upptäcktes stora mängder hjärnvätska som fyllde hela skallen. Utflödet hindrades av en cysta. Det blev iltransport till Lund där neurointensiven förberedde dränering och operation.

Tillståndet livshotande

Då hade Catrin larmats. Hon kallades till sjukhuset.
– När vi kom dit har Marcus redan transporterats till Lund. Hans tillstånd var livshotande. Hjärnvätskan hade pressat sönder hjärnan och Marcus var sannolikt redan då hjärndöd, säger Khent Holmgren.
– De klippte sönder kläderna och hann inte ens raka hela hans huvud . Det var så extremt bråttom att operera. Men det var för sent, säger Khent Holmgren.
Kirurgerna tappade ur vätskan. Rötgenbilder visade att hjärnans funktioner hade slagits ut.
Chefläkare Christer Walfrid på Ystads lasarett är kraftigt upprörd över det inträffade:
– Det är fruktansvärt. Det får bara inte hända. I den Lex Maria-utredning som görs måste det granskas om det är ett systemfel här i Ystad eller om det beror på en enskild persons felaktiga agerande. För mig är det obegripligt att det inte blev en hjärnröntgen redan på förmiddagen efter ankomsten. Men utredningen kommer att bringa klarhet.
Catrin Olsson:
– Jag kan inte acceptera detta, att Marcus var 20 timmar på sjukhuset utan att få den vård som lätt skulle räddat hans liv.
Hur tillvaron nu ska gestalta sig för Catrin och Linus har familjen inte orkat fundera över. Det nya huset är snart inflyttningsklart. Med garaget och det stora nybyggda fönstret ut mot trädgården. Efter Catrin och deras son Linus var bilar Marcus främsta intresse.

”Förödande läkarslarv”

Nu kunde han stå där och mecka och samtidigt följa Linus lekar på tomten.
– Det var en av alla hans planer. Han var full av liv, glädje och framtidshopp. Han och Catrin var allt för varandra, säger Khent Holmgren.
– Det var en mycket lycklig familj som fick sin framtid krossad av helt onödigt, men förödande läkarslarv.

Av Lars Klint

lars.klint@kvp.se

Källa: Expressen: Nyheter

En kommentar

  1. Jack skriver:

    Sjukhuset har varit i blåsväder i liknande fall tidigare, speciellt den ansvarige överläkaren. Men detta har tystats ned av sjukhusledningen som borde ställas till svars för vållande av annan person/er/s död. Föreslår att man i stället polisanmäler sjukhusledningen så ansvariga sjukhuschefer och chefläkaren får stå till svars för vad de gjort.

Lämna gärna en kommentar